Crunchy Grain: Καινοτόμο τρόφιμο έρχεται να καλύψει το κενό στην αγορά των θρεπτικών αλμυρών σνακ

Επιχειρηματικότητα, μεταξύ άλλων, σημαίνει να αναγνωρίζεις ένα κενό στην αγορά και μέσω της καινοτομίας να ανακαλύπτεις τους τρόπους με τους οποίους θα καλύψεις τις αναδυόμενες ανάγκες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα μία ομάδα φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή», του Τμήματος Γεωπονίας, η οποία βρίσκεται πίσω από το προϊόν «Crunchy Grain».
Ένα καινοτόμο αλμυρό σνακ τύπου granola, το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον 15ο Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia, που διοργανώνεται και υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το καινοτόμο αυτό προϊόν θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η νικήτρια ομάδα, «το “Crunchy Grain” είναι ένα καινοτόμο αλμυρό σνακ τύπου granola, σχεδιασμένο για να καλύψει το κενό στην αγορά των έτοιμων προς κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών αλμυρών σνακ. Η ιδέα αναπτύχθηκε βάσει των σύγχρονων διατροφικών τάσεων, οι οποίες δίνουν έμφαση στη φυτική διατροφή, στα λειτουργικά τρόφιμα και στις λύσεις για κατανάλωση εν κινήσει. Το “Crunchy Grain” αποτελείται από ρεβίθια, ποπ κινόα, κολοκυθόσπορο και λιναρόσπορο. Ακόμη, προστίθεται μια μαρινάδα που περιέχει πελτέ ντομάτας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διατροφική μαγιά και μπαχαρικά. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει έναν απολαυστικό και ισορροπημένο συνδυασμό γεύσης και διατροφικής αξίας. Η ιδέα γεννήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος “Σχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων” του ΠΜΣ “Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή”, του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ».
Διατροφικές ιδιότητες
Αναγνωρίζοντας την έλλειψη αλμυρών επιλογών granola στην αγορά, στόχος της ομάδας ήταν, όπως τονίζει, «η δημιουργία ενός προϊόντος που να συνδυάζει ανώτερη διατροφική ποιότητα με μια ξεχωριστή και απολαυστική αισθητηριακή εμπειρία. Aποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από γλουτένη. Επιπλέον, είναι ένα περιβαλλοντικά φιλικό προϊόν, χάρη στην 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία του».
Σε ποιους απευθύνεται
Το προϊόν αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να απευθύνεται σε όλους τους τύπους καταναλωτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, προσφέροντας ένα γευστικό προφίλ που είναι ευρέως αποδεκτό. «Χάρη στα διατροφικά του χαρακτηριστικά, είναι φυσικό να προσελκύει ιδιαίτερα τα άτομα που ακολουθούν vegan και vegetarian διατροφή, καταναλωτές με διατροφικές αλλεργίες και, κυρίως, όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, καθώς και αθλητές που επιλέγουν υγιεινά και πρωτεϊνικά τρόφιμα.
Αποτελεί, επίσης, μία εξαιρετική πρόταση για όσους επιλέγουν απλά, μη επεξεργασμένα, αλλά και θρεπτικά σνακ στην καθημερινότητά τους, μια καταναλωτική τάση, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί είτε αυτούσιο ως σνακ, είτε σε σαλάτες και σούπες, αντικαθιστώντας το κρουτόν, είτε σε συνδυασμό με γιαούρτι, ως μια εναλλακτική αλμυρή πρόταση, είτε ως συνοδευτικό ποτών (μπύρα και κρασί)», εξηγεί.
Εμπορική κυκλοφορία
Η παρασκευή του προϊόντος, έως τώρα, όπως εξηγεί η ομάδα, «έχει πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στον πανεπιστημιακό χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού και με στόχο, σε πρώτο στάδιο, τη διάκριση στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2025. Για τον λόγο αυτόν, είναι εύλογο να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των χαρακτηριστικών του προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά, το “Crunchy Grain” έχει αναπτυχθεί λεπτομερώς σε θεωρητικό επίπεδο, ακολουθώντας πιστά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο επιχειρηματικό και εμπορικό πλάνο, ενώ το διάγραμμα ροής έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο που, με μικρές τροποποιήσεις, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια ήδη υπάρχουσα βιομηχανία παραγωγής σνακ».
Η ομάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει το χρηματικό έπαθλο του διαγωνισμού ως επένδυση στην περαιτέρω ανάπτυξη του “Crunchy Grain”, από την αριστοποίηση της συνταγής και της συσκευασίας, έως την προετοιμασία επαγγελματικού προωθητικού υλικού για τη διεθνή παρουσίαση του προϊόντος. Όπως τονίζει, «η κατάκτηση του 1ου βραβείου στον Διαγωνισμό Ecotrophelia Greece 2025 αποτελεί για εμάς όχι μόνο επιβράβευση της προσπάθειάς μας, αλλά και εφαλτήριο για την επόμενη φάση εξέλιξης του προϊόντος» και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia, στην έκθεση Anuga Food Fair, αποτελεί μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής. Φιλοδοξούμε να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένα προϊόν που συνδυάζει καινοτομία, μεσογειακή ταυτότητα και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Παράλληλα, προσδοκούμε να δικτυωθούμε με εταιρείες, φορείς και ενδεχομένως επενδυτές, που μπορούν να συμβάλουν στην εμπορική πορεία του “Crunchy Grain” σε ευρωπαϊκές αγορές».
Η ομάδα πίσω από το προϊόν
Η ομάδα πίσω από το «Crunchy Grain» αποτελείται από φοιτήτριες και φοιτητές με διαφορετικό, αλλά συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, «γεγονός που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του προϊόντος.
Συγκεκριμένα, την ομάδα απαρτίζουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ Βώπη Ιωάννα και Στεφάνου Γλυκερία, γεωπόνοι – επιστήμονες Τροφίμων, η Μορφίδου Δανάη, γεωπόνος, η Λίτσα Παναγιώτα, ιχθυολόγος, η Χατζηπροκοπίου Στυλιανή, διαιτολόγος – διατροφολόγος και ο προπτυχιακός φοιτητής Γεωπονίας Τσικουδής Στυλιανός. Η συμβολή της επιβλέπουσας καθηγήτριας, Αθανασίας Γούλα, υπήρξε καθοριστική, προσφέροντάς μας επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του προϊόντος», καταλήγει η νικήτρια ομάδα.