Δ. Τσιουρής – Πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού: Μονόδρομος η απόκτηση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος

Στην δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΤΟΕΒ της χώρας, μετά τη μεγάλη αύξηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος που επιβαρύνουν τους αρδευτές και καθιστά αβέβαιη τη βιωσιμότητα των Οργανισμών, αναφέρεται με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής.

Ο κ. Τσιουρής καλεί τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΤΟΕΒ και των αγροτικών νοικοκυριών, ενώ προτείνει να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, δίπλα σε λιμνοδεξαμενές ή υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αξιοποιώντας τα νερά του Πηνειού, όπως συμβαίνει στην περιοχή των Τεμπών από ιδιώτη.

Αναγκαιότητα η πρόσβαση σε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιουρής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (που φτάνουν το 40%), οι οποίες συνδέονται τόσο με την τιμή της κιλοβατώρας, όσο και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Όταν ο αγρότης θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι της ΔΕΗ, προφανώς θα γίνει ασυνεπής και απέναντι στον ΤΟΕΒ για τα αρδευτικά τέλη. Ο ΤΟΕΒ Πηνειού από τον Αύγουστο, οπότε ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, που έληξε η εκπαιδευτική περίοδος, κλήθηκε να πληρώσει επιπλέον 140.000 ευρώ. Για φέτος θα αξιοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού και θα απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές. Το 2022 όμως δεν μπορεί να γίνει το ίδιο, διότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Οργανισμού. Για να μην μετακυλήσουμε το επιπλέον κόστος στους αρδευτές, θα πρέπει να βρεθεί λύση, κυρίως με την απόκτηση φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων δίπλα σε λιμνοδεξαμενές ή με την δημιουργία υδροηλεκτρικών μονάδων, αξιοποιώντας τα νερά του Πηνειού. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να αναζητήσουν σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τοπικοί φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή» καταλήγει ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Συνεχίζεται το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών

Με αφορμή την εγκύκλιό του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ανείσπρακτα τέλη και την σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικότητας στην είσπραξη των αρδευτικών τελών από αγρότες, κατά το πρότυπο των εισφορών ΕΛΓΑ και η οποία έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΟΕΒ/ΤΟΕΒ), ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής αναφέρει: «Ο Οργανισμός ενημέρωσε (με επιστολή μέσω ΕΛΤΑ) 16 μεγαλοοφειλέτες για τον κίνδυνο να μπουν στην μαύρη λίστα. Ο λόγος που δεν καλύφθηκε το όριο των 20 οφειλετών, που όριζε η επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι ο ΤΟΕΒ από το 2016 και μετά, βεβαιώνει στην εφορία τις οφειλές των αρδευτών, με αποτέλεσμα αρκετοί να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις. Πρόκειται για μία ορθή απόφαση, καθώς με τον τρόπο αυτό συμμαζεύουμε τα οικονομικά μας και δεν χάνονται οι οφειλές, όπως συνέβαινε παλαιότερα όταν έφευγε από τη ζωή κάποιος  αγρότης. Τα παλιότερα χρόνια χάσαμε πάνω από 400.000 ευρώ, λόγω αυτής της κατάστασης».

Τέλος ο κ. Τσιουρής χαρακτηρίζει «σωτήρια για την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ, ενδεχόμενη σύνδεση της άδειας χρήσης νερού με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Κι αυτό γιατί ο παραγωγός δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ αν δεν είναι συνεπής με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Δυστυχώς παλεύουμε νύκτα μέρα για την βιωσιμότητα των Οργανισμών μας» καταλήγει ο κ. Τσιουρής.