Δακοκτονία: Έντονη ανησυχία για την κωλυσιεργία στην έναρξη των ψεκασμών

08/07/2025
9' διάβασμα
dakoktonia-entoni-anisychia-gia-tin-kolysiergia-stin-enarxi-ton-psekasmon-357236

Πυρετός προετοιμασιών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σε άλλα σημεία έχουν ξεκινήσει ήδη οι ψεκασμοί. Δυστυχώς, σε κομβικές περιοχές παρατηρούνται κωλυσιεργίες λόγω ελλείψεων προσωπικού, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή από την παρουσία του εντόμου. Με τους ψεκασμούς να αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την περιοχή και την εξέλιξη του εντόμου, η «ΥΧ» παρουσιάζει αναλυτικά την εικόνα και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά τόπους.

Πελοπόννησος: Σε κατάσταση συναγερμού λόγω των καθυστερήσεων

Αναστάτωση επικρατεί στον χώρο των ελαιοπαραγωγών στην Πελοπόννησο λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην έναρξη της δακοκτονίας. Το πρόβλημα ήδη έχει μεταφερθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου εκπρόσωποι των παρατάξεων ζητούν άμεση παρέμβαση της περιφέρειας για την επίλυσή του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, δηλώνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού σε κάποιες περιοχές έχουν καταγραφεί μεγάλοι πληθυσμοί δάκου και συμπληρώνει ότι «ιδιαίτερα τα παραθαλάσσια σημεία έχουν φουντώσει. Εάν δεν προλάβουμε την πρώτη γενιά του δάκου, καήκαμε».

Ο πρώην βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, με ανοιχτή επιστολή, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ιδού τα αποτελέσματα των επιλογών σας. Κινδυνεύουμε με καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί. Για αυτό σάς τονίζω ότι η ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει κατά 101% εσάς και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας». Σχετική ερώτηση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκου Κουτουμάνου και Γιάννη Κελλάρη, κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο.

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Γιάννης Ράλλης εξηγεί τους λόγους της κωλυσιεργίας: «Καθυστέρησε να βγει η απόφαση για την πρόσληψη του προσωπικού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση του προγράμματος δακοκτονίας. Κανονικά, έπρεπε να αρχίσουμε από 10 Ιουλίου μέχρι το τέλος του μήνα. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και τις ανάγκες θα προσπαθήσει να καλύψει το υπάρχον προσωπικό. Το καλό είναι ότι υπάρχει υπερεπάρκεια σε φάρμακα. Τέλος, βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής εργολάβων».

Από τη ΔΑΟΚ Αρκαδίας, η Φωτεινή Θεοδωρακοπούλου επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στη φάση των υπογραφών με τους εργολάβους, ώστε να είμαστε έτοιμοι στις αρχές Ιουλίου για τον ψεκασμό. Οι παγίδες θα τοποθετηθούν στο τέλος Ιουλίου».

Από την Κορινθία, ο Γιάννης Καλαντζής τονίζει, από την πλευρά του, ότι «αν και είναι αρκετά νωρίς, υπάρχει αρκετός δάκος. Το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι η καθυστέρηση που καταγράφεται στην πρόσληψη των συμβασιούχων. Όλα δείχνουν ότι δεν θα προλάβουν τον πρώτο ψεκασμό και θα αναγκασθούν οι μόνιμοι να αναλάβουν να ψεκάσουν και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν μπει ήδη οι δακοπαγίδες».

Από πλευράς ΔΑΟΚ Αργολίδας, η Μαρία Μαραθιανού αναφέρει ότι «το πρόβλημα με το προσωπικό είναι τεράστιο και φέτος θα έχουμε καθυστερήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έτσι, αν και δεν είμαστε πολλοί, θα αναλάβουμε την υλοποίηση του έργου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων. Έχουμε, ήδη, κρεμάσει τις παγίδες και –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα– η εικόνα είναι θετική, αφού η καρπόδεση είναι αρκετά καλή και ο δάκος, εκτός από τρεις περιοχές που ήταν αυξημένος, στην υπόλοιπη Αργολίδα είναι σε χαμηλά επίπεδα».

Στερεά Ελλάδα: Αδυναμίες κάλυψης των συνεργείων ψεκασμού

Σε ύφεση δείχνει να βρίσκεται η παρουσία του δάκου στην ευρύτερη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, όπως μας ενημερώνει ο Χρυσόστομος Σίσκος, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Βοιωτίας. «Η κινητικότητα του εντόμου το προηγούμενο διάστημα ήταν αυξημένη, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Οι τελευταίες, όμως, υψηλές θερμοκρασίες ανέκοψαν την παρουσία του και η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα θηλυκά έντομα του δάκου έχουν καταγραφεί σε σημαντικό αριθμό και, για τον λόγο αυτόν, πριν από μία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε γενικός ψεκασμός».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της δακοκτονίας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Σίσκος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν αδυναμίες στη στελέχωση των εργολαβιών δακοκτονίας και, εξαιτίας αυτού, δυσχεραίνεται το έργο τους».

Θεσσαλία: Ξεκίνημα στη Μαγνησία, χαμηλές οι συλλήψεις στη Λάρισα

Οι αυξημένες συλλήψεις δάκου στα ελαιόδεντρα του Νομού Μαγνησίας (κυρίως στην περιοχή Πηλίου) οδήγησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, ενώ, αντίθετα, στον Νομό Λάρισας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και οι ψεκασμοί μετατίθενται για αργότερα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρη Σταυρίδη, «οι υπηρεσίες μας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του δάκου, με το δίκτυο των παγίδων. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Ο ήπιος χειμώνας είναι σίγουρο ότι δεν βοήθησε στην εξόντωση του εντόμου, αλλά αν ο υδράργυρος το φετινό καλοκαίρι κινηθεί σε βαθμούς πάνω από 39-40 βαθμούς Κελσίου, τότε θα έχουμε έναν σύμμαχο στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε τον δάκο. Στις παραλιακές, όμως, περιοχές του Πηλίου και του Νομού Λάρισας, όπου παραδοσιακά παρατηρείται αυξημένη υγρασία, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν ψεκασμοί. Πέρυσι, έγιναν από τρεις έως έξι ψεκασμοί (τέσσερις κατά μέσο όρο).

Όσον αφορά τους εναέριους ψεκασμούς (μέσω drone), η περιφέρεια έλαβε τη σχετική άδεια πειραματικών ψεκασμών από το ΥΠΑΑΤ και με την ολοκλήρωσή του θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία, τόσο στο υπουργείο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κατάσταση των μικροοργανισμών και των ωφέλιμων εντόμων κ.ά. Επίσης, υλοποιεί και άλλες πειραματικές παρεμβάσεις (μαζική παγίδευση σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Τέλος, η συνεργασία των παραγωγών με τους αναδόχους που διενεργούν τους ψεκασμούς και τις γεωπονικές υπηρεσίες είναι άριστη, η εμπειρία που υπάρχει πολύτιμη και η αισιοδοξία που εκφράζεται αρκετά υψηλή».

Κεντρική Μακεδονία: Το αργότερο εντός δεκαημέρου οι πρώτοι ψεκασμοί στη Χαλκιδική

Καθ’ όλα έτοιμη είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου με δολωματικούς ψεκασμούς σε ελαιοκομικές περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα. Αν και το ΥΠΑΑΤ καθυστέρησε τη διαδικασία, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει, υπάρχουν ήδη οι εργολάβοι, οι τέσσερις γεωπόνοι-επόπτες και οι 14 παγιδοθέτες.

Οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί αναμένονται το αργότερο εντός δεκαημέρου, σύμφωνα με όσα τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, ενώ οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιλέγονται κατά δήλωση των δήμων και κυρίως όπου υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελιάς για ελαιοποίηση.

«Οι περιοχές με την εντατική ελαιοκαλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς συνήθως δεν ζητούν τη δακοκτονία και την προστασία μέσω του προγράμματος, γιατί εκεί οι παρεμβάσεις γίνονται ιδιωτικά, εντατικά και σε πιο στοχευμένο επίπεδο», επισημαίνει η κα Ζωγράφου.

Η δακοκτονία αφορά, κυρίως, τις περιοχές της Σιθωνίας και της Βόρειας και Βορειανατολικής Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, υπάρχουν περίπου 300.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, εκ των οποίων τα περίπου 100.000 (κατά μέσο όρο) είναι ελαιοποιήσιμα και τα 200.000 αφορούν την επιτραπέζια ελιά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους πληθυσμούς του δάκου για τη φετινή χρονιά, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σημειώνει ότι αναμένεται να είναι μέτρια έως και υψηλή, λόγω του ότι επικρατεί ζέστη, ενώ υπάρχουν ακόμη και τώρα βροχοπτώσεις και η υγρασία είναι ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του δάκου.

ΑΜ-Θ: Χωρίς το αναγκαίο εποχικό προσωπικό

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου είναι στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καβάλας, παρότι δεν γνωρίζουν αν θα καλυφθούν οι 79 θέσεις εργατών για τη δακοκτονία. Ελπίζουν να επιλυθούν τα προβλήματα και να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία με το όποιο προσωπικό. Όπως αναφέρει ο διευθυντής, Λεωνίδας Καστανάς, οι αιτήσεις για τις δύο θέσεις γεωπόνων για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Θάσο έχουν υποβληθεί και ελπίζουν να καλυφθούν και οι περισσότερες των εργατών. «Οι παρούσες καιρικές συνθήκες, με χαρακτηριστικό τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό αέρα, δεν ευνοούν τη μετακίνηση του δάκου, ταυτόχρονα όμως δεν επιτρέπουν και τους ψεκασμούς», διευκρινίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν την τοποθέτηση παγίδων.