Το δαμάσκηνο ως εναλλακτική λύση για τη συντήρηση του κρέατος

Ενθαρρυντικό το πόρισμα πανεπιστημιακής έρευνας

Η καινοτομία δεν αφορά μόνο τα μηχανήματα, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφής. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τη χρήση του δαμάσκηνου Kakadu ως εναλλακτικής λύσης στις σύνθετες χημικές ουσίες συντήρησης του κρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του δαμάσκηνου το καθιστούν τον τέλειο υποψήφιο για ένα φυτικό συντηρητικό που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κρέατος. «Η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, προσφέρει ισχυρές ιδιότητες συντήρησης», ανέφεραν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην ανάπτυξη βακτηρίων, αποτρέποντας την οξείδωση των προϊόντων κρέατος».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματικά το δαμάσκηνο για τη συντήρηση μπιφτεκιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα μπιφτέκια είχαν σημαντική μείωση στα ποσοστά τάγγισης (σ.σ. το φαινόμενο της οξείδωσης των λιπών και των ελαίων από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας), καθώς και αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης.

Το δαμάσκηνο Kakadu είναι ευρέως διαδεδομένο στη Βόρεια Αυστραλία. Το μικρό, πράσινο φρούτο καταναλώνεται για τη θρεπτική και θεραπευτική του αξία εδώ και χιλιάδες χρόνια.