Πυρκαγιά δάσους Στροφυλιάς: Για εμπρησμό κάνουν λόγο οι κάτοικοι

Απροστάτευτο αποδείχθηκε τελικά ένα από τα σπανιότερα μεσογειακά οικοσυστήματα και τοπία της χώρας, το δάσος της Στροφυλιάς, το οποίο μέρα μεσημέρι βρέθηκε σε πύρινο κλοιό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να κατακαούν 2000 στρέμματα παρθένου δάσους.
Οι γνωρίζοντες την περιοχή και οι κάτοικοι του χωριού κάνουν λόγο για εμπρησμό λόγω της εκδήλωσης δύο ταυτόχρονων εστιών, ωστόσο φως στις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς αναμένεται να ρίξει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι χάθηκε ένα σημαντικό μέρος του παραθαλάσσιου δάσους που, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου- Στροφυλιάς, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο. Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Έχει μήκος περίπου 14χλμ. και μέσο πλάτος 1250μ. Το δάσος συνθέτουν εκτάσεις πεύκων, κέδρων, βελανιδιών, μυρτιών και θυμαριού. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά– ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες.

Η πυρκαγιά

Η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από την περιοχή «Παράδεισος» βορειοανατολικά του δάσους και κινήθηκε νοτιοδυτικά με την φορά του ανέμου φτάνοντας γρήγορα στην παραλία. Ευτυχώς οι πύρινες φλόγες έμειναν σε μια ζώνη και δεν επεκτάθηκε στο σύνολο του δάσους.
Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ρίψεις αρχικά με ένα Canadair από την Ελευσίνα που επέστρεψε λόγω βλάβης πίσω και ξεκίνησαν άλλα δύο από την Θεσσαλονίκη, καθώς και ένα super puma της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όλο το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες από το ποτάμι στο Φάλαρι και επεκταθεί νοτιότερα όπου υπάρχει και κατοικημένη ζώνη. Οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς με 40 οχήματα και περισσότερα από 80 άτομα. Επικεφαλής του έργου κατάσβεσης είχε τεθεί ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου και Πελοποννήσου Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας μαζί με τον Γενικό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχο Ευθύμιο Γεωργακόπουλο και τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο Δημήτρη Αντωνάκη.