Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους κτηνοτρόφους

Με τον φακό στα ποιμνιοστάσια

Την ώρα που ο μέσος καταναλωτής προβληματίζεται για το χρώμα τιμολογίου που θα επιλέξει στον λογαριασμό ρεύματος, για τους κτηνοτρόφους εκείνο είναι μαύρο. Μετά τα αντλιοστάσια, σειρά έχουν τα ποιμνιοστάσια να θρηνήσουν το κομμένο ρεύμα.

Αρκετές καταγγελίες δέχτηκε από συναδέλφους κτηνοτρόφους ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς. «Έγινε σε αρκετούς συναδέλφους στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο. Ζητούν να πληρώσουν όλο το ποσό, είτε το 40% ως προκαταβολή και να γίνει μια ρύθμιση για δώδεκα μήνες, ακόμη και αν πρόκειται για 15.000 ευρώ», περιγράφει.

Από τις περιπτώσεις που γνωρίζει, οι οφειλές κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ. Όπως εξηγεί, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξόφληση, οι παραγωγοί έχουν πάρει προκαταβολή τα χρήματα για το γάλα της μισής χρονιάς από τους γαλατάδες, με τις όποιες συνέπειες. Οι ίδιοι νιώθουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως δίχτυ προστασίας.

«Έρχονται και κόβουν το ρεύμα χωρίς να ενημερώνουν τον νοικοκύρη. Εάν ο κτηνοτρόφος δεν είναι στη μονάδα, μπορεί να επιστρέψει και το γάλα του να είναι χαλασμένο. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι έχει στείλει τον λογαριασμό. Πολλά αγροτικά ρεύματα κόβονται», τονίζει ο κ. Ψεμματάς, διαπιστώνοντας ότι προφανώς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν θεωρούνται «καλοί πελάτες».

Παγολεκάνες στο σπίτι

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν δεν έχει κάποιος να πληρώσει το ρεύμα, απαντά ότι «παίρνουν τις παγολεκάνες στο σπίτι τους και όσοι έχουν αμελκτήρια αρμέγουν με γεννήτρια, με το τρακτέρ». Τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος φτάνοντας στο mAIgov, κάποιοι παραγωγοί που φροντίζουν για το ελληνικό γάλα και τη φέτα που έρχεται στο τραπέζι μας επιστρέφουν στην εποχή που οι πρόγονοί τους πήγαιναν με τον φακό και το φανάρι να φροντίσουν τα ζωντανά τους.

Οι ίδιοι έχουν επικοινώνησει επανειλημμένα το φαινόμενο σε υπουργούς, βουλευτές και στη ΔΕΗ, γιατί πλέον έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις. Το εχθρικό περιβάλλον για τον Έλληνα κτηνοτρόφο έχει ως συνέπεια να έχει μειωθεί κατά 100 εκατ. κιλά το αιγοπρόβειο γάλα για το 2022 και το 2023 τα νούμερα θα είναι υψηλότερα, ειδικά μετά τα όσα ακούγονται από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ότι θα ρίξουν την τιμή γάλακτος 20 λεπτά το κιλό. «Μόνο στη χώρα μας δεν πριμοδοτείται ένα ΠΟΠ προϊόν, όπως είναι η φέτα», δηλώνει, ο κ. Ψεμματάς.