Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός των ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας και φυτοφαρμάκων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
01/07/2024
7' διάβασμα
stis-proteraiotites-tis-kyvernisis-o-eksygchronismos-ton-elga-kai-opekepe-324977
«Η ηγεσία του υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα· ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής, με έμφαση στο κόστος ενέργειας και στις τιμές των φυτοφαρμάκων, τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ την περασμένη Παρασκευή (21/6), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τη σχεδόν δίωρη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο ίδιος επεσήμανε την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των δύο εμβληματικών οργανισμών του υπουργείου, ξεκινώντας από τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος του καλοκαιριού από το κυβερνητικό επιτελείο.

«Να τονίσουμε την ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού δύο εμβληματικών οργανισμών, οι οποίοι είναι τόσο ταυτισμένοι με τον πρωτογενή μας τομέα, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας κανόνας, ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος για αυτή την κυβέρνηση: Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω».

Παράταση στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους για τη μείωση του κόστους ενέργειας με τον νέο και πιο δίκαιο, όπως είπε, μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εξαγγέλλοντας παράλληλα την παράταση του προγράμματος για το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος έως το φθινόπωρο.

«Θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο «μικροσκόπιο» οι τιμές σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των φυτοφαρμάκων. «Η ηγεσία του υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα· ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού της χρήσης του νερού, λέγοντας ότι δίνεται μεγάλη σημασία στα έργα διαχείρισης νερού, σε μεγάλα αρδευτικά έργα, αλλά και σε επιμέρους παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, προκειμένου να εξορθολογήσει η χώρα μας συνολικά τη χρήση του νερού.

ΚΑΠ και εκπαίδευση νέων αγροτών

Σχετικά με την ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε ήδη κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τις άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της πολιτικής και πρόσθεσε: «Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση, την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μια τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μη “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς. Και εκεί, ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού: Την εξαίρεση των μικρών παραγωγών, κάτω των 100 στρεμμάτων, από βαριές διαδικασίες που “χτυπούσαν” ουσιαστικά το διαθέσιμό τους εισόδημα».

Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των κατ’ επάγγελμα αγροτών και ιδίως των νέων. «Η αλήθεια είναι ότι υπολειπόμαστε σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτόν. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία της εμπειρικής επαφής με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία, η τεχνολογία και η γνώση “τρέχουν” πολύ γρήγορα και νομίζω ότι έχουμε μία υποχρέωση να καταρτίσουμε, ειδικά τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους, τους νέους αλιείς μας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιβραβεύσει τα συνεργατικά σχήματα και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση για περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας –μέσω των προγραμμάτων που δρομολογούνται ήδη και από το Ταμείο Ανάκαμψης–, έτσι ώστε να αυξήσει η χώρα μας, όπως είπε, συνολικά την παραγωγικότητά της, η οποία μπορεί να κάνει ακόμα άλματα στον πρωτογενή τομέα.

Κατευθύνσεις στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αφορά, βεβαίως, το ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν και στον πρωτογενή τομέα.

Κυρίως, όμως, να σταθούμε με ενδιαφέρον δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και προσπαθούν, ούτως ώστε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη, να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη, για να τους δώσουμε την αίσθηση ότι απέναντί τους υπάρχει μια πολιτεία, μια κυβέρνηση που τους σκέφτεται, τους φροντίζει και τους υπολογίζει».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, καθώς και οι γραμματείς του ΥΠΑΑΤ και οι πρόεδροι του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.