Δείκτης FAO: Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους εκτοξεύθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των βασικών αγροδιατροφικών προϊόντων τον μήνα Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κλονίζει τις αγορές βασικών σιτηρών και φυτικών ελαίων, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες για τον μήνα Μάρτιο, αυξημένος κατά 12,6% από τον Φεβρουάριο, όταν πάλι είχε αναρριχηθεί στην –τότε– υψηλότερη θέση από καταβολής του (σ.σ. 1990). Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι η πλέον επίκαιρη ένδειξη του δείκτη είναι κατά 33,6% υψηλότερη από ό,τι έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Μάρτιο του 2021.

Όσον αφορά τα επιμέρους προϊόντα, ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ήταν 17,1% υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι τον Φεβρουάριο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των σιτηρών, κυρίως ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν μαζί περίπου το 30% και το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού αντίστοιχα. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 19,7%, έχοντας παρασυρθεί από τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν μηνιαία αύξηση 19,1%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό μαζί με αυτές του κριθαριού και του σόργου. Οι αντίρροπες τάσεις μεταξύ των διάφορων προελεύσεων και ποιοτήτων διατήρησαν την τιμή Μαρτίου του δείκτη τιμών ρυζιού του FAO στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας να υπολείπεται κατά 10% της τιμής της έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 23,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών για το ηλιέλαιο, του οποίου η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια και την ελαιοκράμβη αυξήθηκαν και αυτές αισθητά ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του ηλιελαίου και της αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου, με τις τιμές του σογιέλαιου να πιέζονται περαιτέρω προς τα πάνω από τις ανησυχίες για μειωμένες εξαγωγές από τη Νότια Αμερική.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 4,8% τον Μάρτιο, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, λόγω της αύξησης των τιμών του χοιρινού κρέατος που σχετίζεται με την έλλειψη χοίρων για σφαγή στη Δυτική Ευρώπη. Οι διεθνείς τιμές των πουλερικών ενισχύθηκαν επίσης σε συνδυασμό με τις μειωμένες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες μετά τα κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Κατά τα λοιπά, ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε 6,7%, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες μειώσεις για να φτάσει σε επίπεδο πάνω από 20% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Τέλος, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών αυξήθηκε κατά 2,6% και ήταν 23,6% υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, καθώς οι τιμές για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω αύξησης της ζήτησης εισαγωγών για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παραδόσεις, ειδικά από τις ασιατικές αγορές.