Δείκτης FAO: Το υψηλό ρεκόρ στο κρέας οδήγησε σε θετικό πρόσημο τις διεθνείς τιμές τον Ιούνιο

Στις 128 μονάδες κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε για τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων. Αυτή η τιμή συνιστά μια ελαφριά μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,5% (σε σχέση με τον Μάιο) και απορρέει από τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά έλαια, οι οποίες αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις διεθνείς τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2025, ο δείκτης βρέθηκε σε επίπεδα 5,8% υψηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του υψηλού που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Στα επιμέρους, ο δείκτης τιμών κρέατος του Οργανισμού αυξήθηκε κατά 2,1%, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Οι παγκόσμιες τιμές του βόειου, χοιρινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν ανεξαιρέτως, ενώ αντίθετα οι τιμές του κοτόπουλου συνέχισαν να μειώνονται.
Όσον αφορά τα δημητριακά, εκεί ο δείκτης τιμών του FAO κατέγραψε κάμψη 1,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω άφθονων προμηθειών από την Αργεντινή και τη Βραζιλία, ενώ την ίδια τροχιά ακολούθησαν σόργο και κριθάρι. Αντίθετα, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες σε περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Τέλος, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν ελαφρώς, κυρίως για τις ποικιλίες Indica, αντανακλώντας τη χαμηλότερη ζήτηση.
Στα φυτικά έλαια, ο δείκτης τιμών του FAO κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,3% από τον Μάιο, λόγω των αυξήσεων στο φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο. Οι διεθνείς τιμές του φοινικελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Οι τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν επίσης τον Ιούνιο, λόγω των προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση βιοκαυσίμων στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, καθώς και για υψηλότερες τιμές της σόγιας στη Νότια Αμερική, εν μέσω σταθερής διεθνούς ζήτησης. Οι τιμές του κραμβέλαιου επίσης αυξήθηκαν, εν μέσω περιορισμένων προοπτικών παγκόσμιας προσφοράς, ενώ οι τιμές του ηλιελαίου μειώθηκαν, εξαιτίας των βελτιωμένων προοπτικών παραγωγής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σε ιστορικό υψηλό και το βούτυρο
Στα γαλακτοκομικά, ο δείκτης του FAO σημείωσε μικρή μηνιαία άνοδο, της τάξης του 0,5%, με τις τιμές του βουτύρου να φτάνουν σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω περιορισμένων αποθεμάτων στην Ωκεανία και την ΕΕ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από την Ασία. Οι τιμές των τυριών αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές του άπαχου και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης και των άφθονων αποθεμάτων.
Τέλος, ο δείκτης τιμών του FAO για τη ζάχαρη κατέγραψε μηνιαία πτώση 5,2%, σηματοδοτώντας ένα πτωτικό σερί τεσσάρων μηνών, κάτι που τον οδήγησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί από τον Απρίλιο του 2021. Η μείωση αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, εκεί όπου οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και οι εκτεταμένες φυτεύσεις αναμένεται να συντελέσουν σε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής.