Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Δείκτης FAO: Σε χαμηλό διετίας οι τιμές

19/07/2023
2' διάβασμα
deiktis-fao-se-chamilo-dietias-oi-times-297158

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας -τουλάχιστον- διετίας υποχώρησε τον Ιούνιο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την τάση έπαιξε η πτώση του κόστους της ζάχαρης, των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 122,3 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι του αναθεωρημένου 124 (σ.σ. αρχικά ως 124,3) για τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε
ο Οργανισμός.

Η τιμή του Ιουνίου είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021, με τον δείκτη να υπολείπεται πλέον κατά 23,4% από το υψηλότερο όλων των εποχών που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα επιμέρους, ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 2,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές του καλαμποκιού, του κριθαριού, του σόργου, του σιταριού και του ρυζιού να υποχωρούν.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων υποχώρησε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2020, λόγω των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών του φοινικέλαιου και του ηλιέλαιου, οι οποίες αντιστάθμισαν και με το παραπάνω τις υψηλότερες τιμές σόγιας και κραμβέλαιου. Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης υποχώρησε κατά 3,2% από τον Μάιο, σημειώνοντας την πρώτη του πτώση μετά από τέσσερις διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις, κυρίως λόγω της καλής πορείας της συγκομιδής ζαχαροκάλαμου για τη σεζόν 2023/2024 στη Βραζιλία και την υποτονική παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές.

Τέλος, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,8% από τον Μάιο, ενώ ο δείκτης του κρέατος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος. Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση των σιτηρών, ο FAO προέβλεψε την παγκόσμια παραγωγή φέτος σε 2,819 δισ. τόνους, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου μήνα, ισοδυναμώντας με μια αύξηση 1,1% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022.

Ο FAO δήλωσε ότι η γενναιόδωρη πρόβλεψη οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, με την πρόβλεψη να αυξάνεται κατά 0,9%, στους 783,3 εκατ.τόνους.