Δείκτης πολιτισμού η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα

Με τα τρία κεντρικά μηνύματα «Νοιαζόμαστε, Ενημερωνόμαστε, Συνεργαζόμαστε» να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η ημερίδα «Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς», στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, αναφερόμενος στον Νόμο 4830/2021, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί ένας διττός στόχος είναι πρώτον να διασφαλιστεί η ευζωία όλων των ζώων και δεύτερον να περιοριστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων.

Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων περιλαμβάνει την περισυλλογή, την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τη στείρωση, την εύρεση αναδόχου και την υιοθεσία τους. «Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού και δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης, αναφέροντας πως για θέματα σοβαρά κοινωνικά, όπως αυτό των αδέσποτων ζώων, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για τον σκοπό, ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων και κομμάτων.

Μέλη του ΔΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, καθώς και οι πρόεδροι των δύο Φιλοζωικών Σωματείων «Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιαλείας» και «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» εξέθεσαν τις θέσεις τους αναφορικά με την αποτελεσματική και ηθική διαχείριση των αδέσποτων, αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, και την εφαρμογή του Νόμου 4830/2021. Επισήμαναν τα ουσιαστικά προβλήματα των δήμων, εστιάζοντας στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού και ξεχωριστού οργανωμένου τμήματος, αλλά και στην πρωταρχικής σημασίας διάδοση παιδείας και ενημέρωσης των δημοτών.

Ακούστηκαν οι θέσεις, οι διευκρινίσεις, οι στόχοι, οι αλλαγές, αλλά και μια διεξοδική ανάλυση σημείων του νόμου από την ειδική γραμματέα Προστασίας των Ζώων του ΥΠΕΣ, Μαριάνθη Δημοπούλου. Επίσης, έγινε ενημέρωση για βελτιώσεις στις υπηρεσίες της κτηνιατρικής από τον προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, ενώ παρουσιάστηκαν η κατάσταση, οι δυσκολίες και τα σημεία προόδου στον Δήμο Αιγιαλείας από τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

«Αναμφίβολα θεωρούμε πως ήταν μία καλή προσπάθεια που επιβραβεύτηκε από όλους μας και ελπίζουμε να συνεχιστεί ευρύτερα, καθώς το πρώτο βήμα για πρόοδο σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι η ενημέρωση, η επισήμανση των δυσκολιών και η παραδοχή τους, η επικαιροποίηση των διεκδικήσεων, αλλά και το μοίρασμα, προκειμένου κάθε τέτοια δράση και επικοινωνία να λειτουργήσει ως δυνατός πολλαπλασιαστής πολιτισμού σε όλη την ελληνική κοινωνία», τονίστηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.