Δεκάδες φυτοφάρμακα σε ευρωπαϊκά κανάλια και ποτάμια

Περισσότερα από 100 είδη φυτοφαρμάκων, αρκετά από τα οποία έχουν απαγορευτεί εντός ΕΕ, ανιχνεύθηκαν σε δείγματα υδάτων από ποτάμια και κανάλια σε όλη την Ευρώπη. Ερευνητές της Greenpeace εξέτασαν δείγματα από 29 σημεία σε 10 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση έδειξαν ότι κάθε ποτάμι και κανάλι ήταν πολλαπλά μολυσμένο από φυτοφάρμακα, ενώ στα περισσότερα ανιχνεύθηκαν και κτηνοτροφικά φάρμακα.

Δεκάδες απαγορευμένα σκευάσματα στα ευρήματα

Από τις 103 φυτοπροστατευτικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν, 24 έχουν απαγορευτεί για χρήση εντός της ΕΕ. Τα μισά εξ αυτών ήταν ζιζανιοκτόνα, ενώ τα υπόλοιπα μυκητοκτόνα ή παρασιτοκτόνα. Οι ερευνητές εξηγούν πάντως ότι, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν απαγορευμένα σκευάσματα, αυτό δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν απαραιτήτως παράνομα.

Ωστόσο, θεωρούν αξιοσημείωτο ότι το απαγορευμένο μυκητοκτόνο carbendazim ανιχνεύθηκε επαναλαμβανόμενα (στο 93% των δειγμάτων) και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν 21 διαφορικά κτηνιατρικά σκευάσματα, κυρίως αντιβιοτικά. H πιο μολυσμένη περιοχή ήταν στο κανάλι του Harelbeek του Βελγίου, όπου και ανιχνεύθηκαν 70 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβανόταν στη συγκεκριμένη έρευνα.

Σοβαρός κίνδυνος για ανθρώπους και περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Δρ. Jorge Casado, επικεφαλής των ερευνητών, «παρά τις διαρκείς προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), όπως έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει για την πανίδα και τους ανθρώπους να εκτίθενται σε τόσο σύνθετα επιβλαβή χημικά μείγματα, ακόμα και αν ορισμένα από αυτά εντοπίζονται σε συγκεντρώσεις που δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας».

Πρόβλημα και από τα λιπάσματα

Αντίστοιχο πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από την Κομισιόν και στα λιπάσματα που περνούν στα ύδατα, όπου μάλιστα το κανονιστικό πλαίσιο ως προς τα επιτρεπόμενα όρια χρήσης είναι ελλιπές σε αρκετές χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την εν λόγω χώρα ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία των υδάτων της, ενώ τον Μάρτιο, αποδέκτης αντίστοιχης προειδοποίησης έγινε η Ελλάδα, μετά από την Ιταλία και την Ισπανία που είχαν επίσης προειδοποιηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα. Για το ίδιο θέμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε πέρσι τη Γερμανία.