Δέματα με ύποπτους σπόρους από τρίτες χώρες αποστέλλονται και σε Βολιώτες

Δέματα με ύποπτους σπόρους από τρίτες χώρες αποστέλλονται σε Βολιώτες

Την προσοχή στους παραλήπτες ταχυδρομικών δεμάτων που περιέχουν μικροποσότητες φυτικών σπόρων εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων κατόπιν ενημέρωσής της από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα δέματα αυτά αποστέλλονται από Τρίτες Χώρες (Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία κ.α.) χωρίς οι παραλήπτες να έχουν προβεί σε παραγγελία, ούτε αναγράφεται στη συσκευασία ότι πρόκειται για σπόρους, το είδος και η προέλευσή τους, ενώ δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας.

Όπως επισημαίνεται οι σπόροι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε καμία περίπτωση, καθότι η εισαγωγή τους δε συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, δεν έχουν υποστεί φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73) και συνεπακόλουθα υπάρχει κίνδυνος από επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Εξάλλου, προς τους παραλήπτες των δεμάτων με τους «ύποπτους» σπόρους επισημαίνονται τα εξής:

α) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας,

β) να απευθύνονται άμεσα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στα τηλέφωνα  2421352-493,-494,-444 του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525 ή κεντρικά στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπ.Α.Α.Τ. και

γ) να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις παραπάνω φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.

Πηγή: ert.gr

ΔΑΟΚ Λακωνίας: Ενημέρωση για αποστολή ύποπτων δεμάτων με σπόρους από τρίτες χώρες, σε ιδιώτες