Δεν επαρκούν τα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των κερασιών στην Δυτική Μακεδονία

Αντιμέτωποι με την έλλειψη εργατικών χεριών για ακόμη μία χρονιά βρίσκονται οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία. Με τη συγκομιδή των κερασιών να είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή της Εορδαίας και να ακολουθούν τα ροδάκινα και τα μήλα, το πρόβλημα της εύρεσης εργατών είναι μεγάλο και διαχρονικό.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Εορδαίας, Δαμιανός Παπαδόπουλος, υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης και το πρόβλημα είναι έντονο. «Τώρα ξεκίνησε η συγκομιδή των κερασιών και για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί ταλανίζονται. Όσοι είναι στην Ελλάδα δεν φτάνουν να καλύψουν τις εποχικές ανάγκες. Αντί να δουλεύουμε με δέκα εργάτες, δουλεύουμε με τρεις. Έτσι η συγκομιδή θα πάει πιο πίσω».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, καθώς οι εργάτες γης είναι λιγοστοί και υπάρχουν ανάγκες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μεροκάματα, φτάνοντας και τα 40 ευρώ από τα 30-35 ευρώ.

«Οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει στο εξωτερικό, ακόμη κι όσοι ήταν μόνιμοι στην Ελλάδα, γιατί τα μεροκάματα εκεί είναι υψηλότερα κι έχουν δουλειά όλο τον χρόνο. Όσοι παρέμειναν στη χώρα μας βλέπουν ότι έχουμε ανάγκη και ζητούν υψηλότερα μεροκάματα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Για το ίδιο θέμα, ο παραγωγός και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων, Δημήτρης Σαμπακίδης, τονίζει ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα υψηλά μεροκάματα, αφού οι καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών, η ακαρπία σε μήλα και κεράσια και το υψηλό κόστος παραγωγής, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους.

«Στην περιοχή μας υπάρχει πρόβλημα εργατικών χεριών, που δεν αντιμετωπίζεται πλέον με ημίμετρα. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της συγκομιδής, έχουμε περίπου 3.000 στρ. κεράσια και δυσκολευόμαστε αρκετά. Τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί επειδή υπάρχει έλλειψη και οι αγρότες δυσκολεύονται με τα ποσά», υπογραμμίζει ο κ. Σαμπακίδης.

Όπως λέει ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια είχε καθιερωθεί το μεροκάματο στα 35 ευρώ. Ωστόσο, η έλλειψη εργατικών χεριών ανέβασε κατά 5 ευρώ, ίσως και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις, την ημερήσια αποζημίωση. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε, πάντως, και κάποιες αλλαγές στην εργασία στα κτήματα.

Ο κ. Σαμπακίδης ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα, όσοι επιθυμούν, να εργαστούν απογευματινές ώρες, συνήθως 4 με 8, και με μειωμένες αποδοχές που είναι 5 ευρώ την ώρα, με κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023