Δεν «πείθει» η καλή τιμή της μηδικής

Μπορεί οι τιμές της μηδικής να έχουν πάρει τα ύψη και να έχουν φτάσει στα 39 λεπτά το κιλό, εκτοξεύοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων, πρακτικά όμως αυτή η εικόνα δεν αντανακλάται και στο ενδιαφέρον των παραγωγών για αύξηση των εκτάσεων, καθώς ο ανταγωνισμός με άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι, ο ηλίανθος, ακόμη και τα σιτηρά, παραμένει έντονος.

Ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος, παραγωγός μηδικής από την Ομβριακή Δομοκού, κάνει λόγο για μείωση των ζώων, αλλά και των κτηνοτροφικών μονάδων για την τρέχουσα περίοδο, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να δυσκολεύονται να προωθήσουν το προϊόν τους. «Μπορεί η μηδική να έφτασε τα 37 λεπτά το κιλό και οι αποθήκες να είναι άδειες, αυτό όμως δεν αντανακλάται και στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική κτηνοτροφία.

Υπάρχουν μικρές μονάδες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα ζώα».

Ζητήσαμε από τον κ. Αποστολόπουλο να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της μηδικής κατά την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή του. «Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την περίπτωση είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα το νερό. Από τα 35 ευρώ που πληρώναμε το στρέμμα, τώρα πληρώνουμε 50. Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε σχεδόν διπλασιάστηκαν. Αθροιστικά, αν υπολογίσουμε και το πετρέλαιο, καταλαβαίνουμε γιατί το ενδιαφέρον των παραγωγών στρέφεται προς τον ηλίανθο», τόνισε.

Στα 12 λεπτά το ενσίρωμα μηδικής στην Αλίαρτο

Για ελάχιστες ανοιξιάτικες σπορές κάνει λόγο και ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Εκτιμά ότι ο καιρός έχει πάει πίσω την παραγωγή και οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον των παραγωγών στην Αλίαρτο εστιάζεται στο βαμβάκι, λόγω της υψηλής τιμής του, αλλά και της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα η κτηνοτροφία». Επισημάνει τον κίνδυνο μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, όπως επίσης και των κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή της ζήτησης του προϊόντος, κάτι το οποίο δεν το έβλεπαν παλαιότερα.

«Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από μεγάλους κτηνοτρόφους για να τους καλύψουμε με τις πρώτες κοπές που θα κάνουμε, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν». Σε ό,τι αφορά το θέμα του σανού και του ενσιρώματος της μηδικής, ο κ. Παναγιώτου μας είπε ότι «αυτή την περίοδο, ό,τι έχει μείνει πουλιέται στα 12 λεπτά το κιλό, από 7,5 λεπτά που είχε την περσινή περίοδο και ο σανός στα 35 λεπτά, χωρίς όμως να υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες».

Στροφή στα σιτηρά κάνει η Θήβα…

Για μειωμένες εκτάσεις μηδικής στην περιοχή της Θήβας κάνει λόγο ο Δημήτρης Συκαράς, παραγωγός σιτηρών. Εκτιμά ότι αυτό έγινε από το φθινόπωρο, λόγω του αυξημένου κόστους άρδευσης στην περιοχή. «Το νερό για την περιοχή μας αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτηση στον τομέα των ζωοτροφών, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ο σχεδιασμός που κάναμε το φθινόπωρο έγινε βάσει των δεδομένων που είχαμε εκείνη τη χρονική περίοδο».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει δυνατότητα για επίσπορη καλλιέργεια μετά τη συλλογή των σιτηρών, ο κ.Συκαρας είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις φθινοπωρινές σπορές, όπου μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια της μηδικής».

…και στροφή στο βαμβάκι η Λιβαδειά

Η μηδική απαιτεί ειδικό και ξεχωριστό εξοπλισμό σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν τον έχουν, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να αυξάνεται ιδιαίτερα, υποστηρίζει ο Γιάννης Βάγγος, παραγωγός μηδικής από τη Λιβαδειά.

Εκτιμά επίσης ότι για την τρέχουσα περίοδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην περιοχή για τη σπορά του βαμβακιού. «Τα 70 λεπτά το κιλό, ως βάση που προτείνουν οι εταιρείες, αναστέλλουν την επέκταση των καλλιεργειών της μηδικής στην περιοχή μας. Παράλληλα, υπάρχει και μία κινητικότητα στο θέμα του καλαμποκιού, που δείχνει και αυτό να είναι ανεβασμένο κατά 25%, με αποτέλεσμα να μη μένει πολύς χώρος για τη μηδική». Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής, ο ίδιος δηλώνει ότι οι τελευταίες πωλήσεις που έκανε αυτές τις μέρες έφθασαν τα 39 λεπτά το κιλό.

«Μπορεί οι τιμές να είναι καλές για το προϊόν, όμως είναι υψηλές για τους κτηνοτρόφους και αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα το επόμενο διάστημα».