Δενδροκομία: Ο Μάρτης ξεγέλασε τις πρώιμες ποικιλίες

Τα πισωγυρίσματα του καιρού και οι εναλλαγές των θερμοκρασιών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις πρώιμες ποικιλίες ακρόδρυων, πυρηνόκαρπων και γιγαρτόκαρπων οπωροφόρων δέντρων. Μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. Πρώιμες ποικιλίες από ροδακινιές, βερικοκιές, αμυγδαλιές, αλλά και μηλιές βρέθηκαν στο στόχαστρο των παγετών, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καρποφορία.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις καλλιέργειες είχε ολοκληρωθεί η ανθοφορία και σε πολλές άλλες είχε σχηματιστεί το καρπίδιο. Ακόμη και η μηλιά, η οποία βρισκόταν σε προανθικό στάδιο, δέχτηκε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στο φυτό, με μεγάλες απώλειες στην καρποφορία για το επόμενο διάστημα. Η «ΥΧ», με ένα οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές, καταγράφει τα προβλήματα που επιφύλαξε ο Μάρτιος για τους καλλιεργητές.

Θεσσαλία: Μεγάλες οι απώλειες στην Αγιά

Για θερμοκρασίες στους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου κάνει λόγο ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάς, οι οποίες, όπως είναι λογικό, επηρέασαν σημαντικά τις καλλιέργειες βερίκοκου, κερασιού και ροδακινιάς. Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, οι πρώιμες ποικιλίες είχαν ολοκληρώσει την ανθοφορία και όλα έδειχναν μία καλή χρονιά. «Δυστυχώς, όμως, ο παγετός επηρέασε πολλά δέντρα και ειδικά των πεδινών περιοχών, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες απώλειες, για τις οποίες αναμένουμε την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ».

Ρωτήσαμε τον κ. Ζέικο αν κάτι τέτοιο συνηθίζεται στην περιοχή και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να αποτρέπονται τέτοιες καταστροφές. Μας απάντησε ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. «Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό μας και τώρα και απώλειες καρπών από τα δέντρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της περιοχής φύτεψε ποικιλίες με βάση τα δεδομένα δεκαετιών, τα οποία όμως πλέον έχουν αλλάξει άρδην. Δεν είναι εύκολος ένας επανασχεδιασμός της παραγωγής μας, διότι δεν έχουμε τα κεφάλαια που απαιτούνται. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας, να βρει λύσεις στο πρόβλημά μας», υποστήριξε.

Αναφερόμενος σε θέματα εμπορίας των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή και ειδικότερα των μήλων, ο κ. Ζέικος έθεσε τους δικούς του προβληματισμούς: «Λόγω της χαμηλής ζήτησης, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σημαντικά αποθέματα μήλων και το ενδιαφέρον της αγοράς είναι υποτονικό. Δυστυχώς, το μήλο ως προϊόν δεν στηρίζεται στον βαθμό που θα έπρεπε από το κράτος. Είναι, για παράδειγμα, λάθος η απόφαση να μην εντάσσεται η μηλοκαλλιέργεια στη Συνδεδεμένη Ενίσχυση, ώστε μέρος αυτής να καλύψει το κόστος παραγωγής, που έχει ανέβει υπέρμετρα», κατέληξε.

Καστοριά: Στα επόμενα 24ωρα τα αποτελέσματα του παγετού

Λίγο πριν από την έναρξη της ανθοφορίας, τα μήλα της Καστοριάς δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον παγετό. Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, Δημοσθένης Μωυσίδης, υποστηρίζει ότι «επηρέασε σημαντικά την παραγωγή της περιοχής και τα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες ημέρες, από τη μειωμένη ανθοφορία που θα έχουμε».

Επίσης, μας εξήγησε ότι μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι καλλιέργειες που ήταν κοντά στη λίμνη. «Λόγω της υγρασίας που επικρατεί, ο παγετός επηρέασε τα φυτά της μηλιάς που βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Οι καλλιέργειες που εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μας, ίσως να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις άλλες». Καταλήγοντας, ο κ. Μωυσίδης εξέφρασε την πικρία του για τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΛΓΑ «που δεν καλύπτει απώλειες καρπών από τον παγετό, όταν βρίσκονται στο προανθικό στάδιο», όπως ο ίδιος επισήμανε.

Ελασσόνα: «Κάηκαν» οι αμυγδαλιές

Με την ολοκλήρωση της ανθοφορίας και πάνω στον σχηματισμό του καρπού, οι αμυγδαλιές της επαρχίας Ελασσόνας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον πρόσφατο παγετό που επικράτησε στην περιοχή, με θερμοκρασίες που έπεσαν ακόμη και στους -3 βαθμούς Κελσίου. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την αρχή μιας περιπέτειας για τους παραγωγούς, για το αν θα πρέπει να κρατήσουν τις αμυγδαλιές ή να τις αντικαταστήσουν.

Όπως μας πληροφορεί ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος του Συνεταιρισμού Ελασσόνας, «ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις δηλώσεων ζημιάς, ώστε οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Από τις εικόνες που έχουμε σε διάφορες περιοχές της γεωγραφικής μας ενότητας και ιδιαίτερα στις πεδινές, τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά», αναφέρει.