Πυρηνόκαρπα: Ανάγκη συστηματικού ελέγχου των παγίδων για τη δραστηριότητα των εντόμων

27/06/2024
2' διάβασμα
pyrinokarpa-anagki-systimatikou-elegchou-ton-pagidon-gia-ti-drastiriotita-ton-entomon-324796

Η δραστηριότητα των ακμαίων των εντόμων της ανάρσια, της καρπόκαψας και του φυλλοδέτη στη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά συνεχίζεται, ωστόσο διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί καλούνται να ελέγχουν συστηματικά (δύο φορές την εβδομάδα) τις φερομονικές παγίδες στους οπωρώνες τους προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της δραστηριότητας των ακμαίων των εντόμων.

Δεδομένου ότι οι συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ύψος της προσβολής, καλό είναι οι καλλιεργητές να μην εφησυχάζουν. Συστήνεται να προβαίνουν ανά τακτά διαστήματα σε ένα έλεγχο προσβολής και αναλόγως να επεμβαίνουν άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα τρία έντομα.

Μύγα της Μεσογείου

Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο. Η προσβολή των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου είναι συνήθως σημαντική σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται συστηματικά από τους υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς. Η έναρξη της δραστηριότητας των ακμαίων του εντόμου, καθώς και η πληθυσμιακή τους διακύμανση πρέπει να ελέγχεται δύο φορές εβδομαδιαίως σε κάθε οπωρώνα με δίκτυο φερομονικών παγίδων. Τάση αύξησης των συλλήψεων ακμαίων, ιδίως κατά την περίοδο αλλαγής χρώματος των καρπών, πρέπει να κινητοποιεί τους καλλιεργητές για άμεση επέμβαση.

Η προστασία των καρπών από το έντομο αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώματος (έναρξη ωρίμανσης) και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ψεκασμό κάλυψης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό. Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλαδή όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

ΓΡΑΦΕΙ: