83η ΔΕΘ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα στο επίκεντρο του ΥΠΑΑΤ

«Μία νέα γεωργία σε μία νέα εποχή», είναι το σύνθημα που θα διατρέχει την παρουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 83η ΔΕΘ που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Με το συγκεκριμένο σύνθημα το ΥΠΑΑΤ εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, στη μεταφορά γνώσης και στην παροχή γεωργικών συμβουλών. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα του ΥΠΑΑΤ στην ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Μια νέα γεωργία σε μια νέα εποχή: καινοτομία, γνώση και ψηφιακός μετασχηματισμός στην ΚΑΠ μετά το 2020». Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, με δήλωσή του στην «ΥΧ», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο εστιάζει στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης.
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο προετοιμασίας του υπουργείου για την ΚΑΠ μετά το 2020, έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο εκδηλώσεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες, αλλά και το ευρύ κοινό για τις νέες νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020, αλλά και τις νέες προκλήσεις που καλείται να αξιοποιήσει η ελληνική γεωργία.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνουμε, ενόψει της 83ης ΔΕΘ, είναι να παρουσιαστούν οι νέες προκλήσεις της ΚΑΠ μετά το 2020, και να αναδειχθούν τα νέα στοιχεία που προτείνεται να ενσωματωθούν στην εθνική μας στρατηγική και αφορούν την ενθάρρυνση και τη στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης, της βιοοικονομίας και των τροφίμων, στη μεταφορά γνώσης και στην ενσωμάτωση των ψηφιακών εφαρμογών στην αλυσίδα της αγροδιατροφής.
Σύνθημά μας «Μια νέα γεωργία σε μια νέα εποχή». Κι αυτό γιατί οι νέες νομοθετικές προτάσεις εμπεριέχουν όλα εκείνα τα συστατικά που μπορούν να δώσουν μία νέα ώθηση στην ελληνική γεωργία μέσα σε ένα ολοένα μεταβαλλόμενο οικονομικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά τοπίο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Το τοπίο της αγροτικής Ελλάδας αλλάζει και μαζί με αυτό πρέπει να αλλάξει η παραγωγική κουλτούρα των αγροτών και κυρίως των νεότερων γενεών. Η γεωργία της Ελλάδας έχει τις δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε να ενθαρρυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας, να ενσωματωθεί η έρευνα και η καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, η μεταφορά γνώσης και οι γεωργικές συμβουλές να οργανωθούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις νέες απαιτήσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων για πιο βιώσιμες και ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις και για πιο ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.
Με τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020 ο πήχης ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά και οι προσδοκίες είναι υψηλές. Το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) θέτει τις βάσεις για τη νέα εποχή. Με την ενεργοποίηση μέτρων, όπως της συνεργασίας των αγροτών μας με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας, των Ομάδων Παραγωγών, την Κατάρτιση των Νέων Γεωργών, τις Γεωργικές Συμβουλές, την Ευρυζωνικότητα στις αγροτικές περιοχές και την ενθάρρυνση της καινοτομίας στα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος όπως των Σχεδίων Βελτίωσης, της Μεταποίησης και του LEADER, μπορούν πραγματικά να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και η νέα εποχή της ΚΑΠ να μας βρει καλύτερα προετοιμασμένους».