Δεύτερη ευκαιρία για όσους βγήκαν εκτός των 120 δόσεων

Δυνατότητα επανένταξης μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 για τους αγρότες με διόλου ευκαταφρόνητο όμως κόστος

Ακόμα μία ευκαιρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους, μεταξύ αυτών και πολλούς αγρότες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα οφέλη του εξαιρετικά ευνοϊκού σχήματος των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.

Διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 (αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2019 που ισχύει τώρα) της ημερομηνίας οριστικής υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019. Πρακτικά, η παράταση αυτή αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών:

Α) Αυτούς που έχουν υποβάλει εντός της αρχικής ημερομηνίας την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και αναμένουν την εκκαθάριση και τη βεβαίωση της συνολικής οφειλής, ώστε να καθοριστούν εν συνεχεία οι δόσεις. Όπως είναι γνωστό, για τους αγρότες και τους λοιπούς μη μισθωτούς οφειλέτες, η διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια: Το πρώτο αφορά την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό της οφειλής και την επαλήθευση των στοιχείων του οφειλέτη, κάτι που έπρεπε να γίνει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019. Στο δεύτερο στάδιο, η διαδικασία προωθείται στο ΚΕΑΟ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου, αφού γίνουν τα παραπάνω, πρέπει να υποβληθεί αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Επειδή, ωστόσο, παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις στο πρώτο σκέλος της διαδικασίας –αυτό του προσδιορισμού οφειλών από τον φορέα–, με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι ασφαλισμένοι (περί τους 50.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας) να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης χωρίς δική τους ευθύνη, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί έξτρα περιθώριο πέντε μηνών για την οριστική ένταξη στη ρύθμιση. Τον κίνδυνο μη υπαγωγής αντιμετωπίζουν κυρίως οφειλέτες των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, για τους οποίους η διαδικασία επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν. 4611/2019 αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις χρονοβόρα.

Β) Αυτούς που εντάχθηκαν στη ρύθμιση τους πρώτους μήνες ενεργοποίησής της, αλλά δεν κατάφεραν να την τηρήσουν είτε επειδή δεν κατέβαλαν τις προβλεπόμενες μηνιαίες δόσεις, είτε επειδή δεν πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές. Όπως προκύπτει από την έκθεση γ’ τριμήνου 2019 του ΚΕΑΟ, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας ανέρχονταν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σε 22.389 (σ.σ. πλέον εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τους 30.000) και η συνολική οφειλή που είχαν ρυθμίσει ήταν 370,792 εκατ. ευρώ περίπου.

Προκειμένου, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, να μην επιδεινωθεί η θέση των εν λόγω οφειλετών, μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα καταβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 τόσο το σύνολο των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές, όσο και τις νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές. Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο αναφέρει επ’ αυτού:

«Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης έως την 31-5-2020, στη ρύθμιση οφειλών προς ΦΚΑ, για τους οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν.4611/2019 και την απώλεσαν (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εργοδότες κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών».

Δύσκολο στην πράξη

Στην πράξη, βέβαια, θεωρείται πολύ δύσκολο όσοι απώλεσαν μέχρι σήμερα τη ρύθμιση, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να καταβάλουν δύο συνεχόμενες δόσεις, είτε επειδή δεν πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές, να καταφέρουν να πληρώσουν μέσα σε ένα πεντάμηνο όλο το παραπάνω ποσό. Γι’ αυτό και εικάζεται ότι πρακτικά ο αριθμός των οφειλετών (ιδίως από τη «δεξαμενή» των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ), που θα καταφέρουν να επανενταχθούν, θα είναι σχετικά μικρός. Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν θα μπορούν, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μέχρι τις 31 Μαΐου 2020. Η δε επανένταξη θα γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους ο ασφαλισμένος μπήκε αρχικά στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, το ποσό της συνολικής οφειλής προς τον πρώην ΟΓΑ, που είχε ρυθμιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, έφτανε τα 253 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε σε περίπου 80.000 αιτήσεις αγροτών. Στο σύνολο των ταμείων, είχαν ρυθμιστεί χρέη της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ από περισσότερες από 380.000 αιτήσεις (σε σύνολο 432.550 που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019).