Διαδικτυακός χάρτης εντοπίζει τα ασφαλέστερα μέρη για τη διατήρηση των μελισσών

melisses-neonikotinoeidh

Έναν τρόπο αξιολόγησης της τοποθεσίας σχετικά με την ποιότητα των ζωοτροφών, του περιβάλλοντος και των φυτοφαρμάκων που υπάρχουν σε ακτίνα τριών ή πέντε χιλιομέτρων από μία συγκεκριμένη περιοχή, παρέχει στους μελισσοκόμους των ΗΠΑ το διαδικτυακό εργαλείο Beescape. Το ηλεκτρονικό εργαλείο, στο οποίο ο μελισσοκόμος εγγράφεται δωρεάν, του δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την εκάστοτε περιοχή βάσει μιας βαθμολογίας τοπίου.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναπτύχθηκε από τους εντομολόγους του Penn State University, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Purdue, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το Κολέγιο Dickinson. Το Beescape διατίθεται στην Ιντιάνα, το Ιλινόις και την Πενσυλβάνια, ενώ αναμένεται να προστεθούν και κράτη της Μεσογείου. Οι χρήστες μπορούν, επίσης, να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με την υγεία των μελισσών τους για να βελτιώσουν το μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των βαθμολογιών τοπίου.

Ο Brock Harpur, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Purdue και συνεργάτης στο έργο Beescape, ανέφερε ότι «η προστασία των επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελός τους».