Διαδικτυακή εκδήλωση ΓΠΑ: Κομπόστ και τροφή για μέλισσες από βιομάζα

Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Sustainable Production of Biobased Products in the Bioeconomy Era» πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021 από το Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ερευνητική υποδομή FOOD INNOVATION RI.

Πρόκειται για μία ερευνητική υποδομή, η οποία εντάχθηκε στον εθνικό χάρτη για τις ερευνητικές υποδομές το 2016 και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ. Η διοργάνωση του σεμιναρίου έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή του ανωτέρω τμήματος του ΓΠΑ, Αποστόλη Κουτίνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες ανάπτυξης προϊόντων βιοοικονομίας, μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πρώτων υλών με διεργασίες που άπτονται της «πράσινης» χημείας και της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΓΠΑ και μέλος της οργανωτικής ομάδας του σεμιναρίου, Σοφία Μάινα, «ερευνητές από εγνωσμένα διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα παρουσίασαν καινοτόμες έρευνες, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων και καινοτόμων βιοπροϊόντων, μέσω της αξιοποίησης βιομάζας και αγροβιομηχανικών υπολειμμάτων. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν τα Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy – Γερμανία, University of Rome – Unitelma Sapienza – Ιταλία, University of Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο, University of Jaen, Ισπανία. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν εκτός του ΓΠΑ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από την πλευρά της, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΓΠΑ, Έρη Τσούκο, που επίσης συνέβαλε στη διοργάνωση του σεμιναρίου, πρόσθεσε: «Είδαμε ενδιαφέρουσες συμμετοχές και από τον χώρο των επιχειρήσεων, όπως της ελληνικής SYMBEEOSIS Ευ Ζην, της American Process International από τις ΗΠΑ κ.ά.».

Καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές στον τομέα των επιχειρήσεων

Ο εκπρόσωπος της Symbeeosis Ευ Ζην, Παύλος Βούλγαρης, παρουσίασε πρακτικές που ακολουθούνται στην εταιρεία και βασίζονται αποκλειστικά στη βιώσιμη και στην αναγεννητική οικονομία. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία ανακυκλώνει τη βιομάζα των καλλιεργειών από τα χωράφια και την εισάγει εκ νέου στον κύκλο παραγωγής με τη μορφή κομπόστ και φυσικής τροφής για τις μέλισσες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σε σύγχρονες βιομηχανικές πρακτικές που ακολουθούνται στην επεξεργασία της υπολειπόμενης βιομάζας και στα εμπόδια που συναντώνται, αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο ομιλητής της εταιρείας American Process International, Mikhail Iakovlev. Επίσης, παρουσιάστηκαν εκτενώς ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας βιοδιυλιστηρίων, που βασίζονται στην ανανεώσιμη βιομάζα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.foodinnovations.gr/.