Διακήρυξη Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον αγροδιατροφικό τομέα

Διακήρυξη Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον αγροδιατροφικό τομέα

Κοινή Διακήρυξη Συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα υπογράφτηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στο Τελ Αβίβ μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και του Ισραηλινού Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Uri Ariel.

Με τη Διακήρυξη συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους ακόλουθους τομείς:

  • φυτική παραγωγή,
  • ζωική παραγωγή και κτηνιατρική,
  • τεχνολογία τροφίμων,
  • ιχθυοκαλλιέργεια και αλιεία,
  • επαναχρησιμοποίηση αγροτικών λυμάτων.

Η Διακήρυξη στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα και την έρευνα, την αύξηση των εκατέρωθεν εισαγωγών – εξαγωγών προϊόντων αγροδιατροφής, καθώς αναγνωρίστηκε από κοινού η δυναμική προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς, που επιτυγχάνεται με τη στενή συνεργασία των υπηρεσιών των δύο χωρών μέσω της απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της ενδυνάμωσης της επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας. Επίσης, σημαντική είναι η συμφωνία για την προώθηση πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Οι δύο Υπουργοί διακήρυξαν την επιθυμία των Κυβερνήσεων Ελλάδας – Ισραήλ για ενίσχυση των διμερών οικονομικών, επιστημονικών και τεχνικών συνεργασιών στα αγροτικά θέματα.

Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστικές στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μεγάλα περιθώρια για συνεργασία, τόσο στον τομέα των εισαγωγών – εξαγωγών, όσο και στον τομέα τον ερευνητικό και επιστημονικό. Στόχος και των δύο χωρών είναι τα καλύτερα προϊόντα τους να κατακτήσουν επάξια το μερίδιο που τους αναλογεί στις διεθνείς και πιο απαιτητικές αγορές και στο πεδίο αυτό υπάρχουν περιθώρια ελληνο-ισραηλινών κοινών δράσεων μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε την αύξηση των αδασμολόγητων ποσοστώσεων από την Κυβέρνηση του Ισραήλ όσον αφορά στα ελληνικά τυροκομικά, το γιαούρτι καθώς και στα κρέατα, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει σειρά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων που επιδιώκουν να εξαχθούν στο Ισραήλ και να διεκδικήσουν θέση στο ράφι των καλύτερων σημείων λιανικής πώλησης, όπως ελαιόλαδο, κρασί, μπύρες, βρώσιμες ελιές, νωπά και μεταποιημένα φρούτα, μέλι, παγωτά, κ.τ.λ. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την άμεση πιστοποίηση κατά Kosher σφαγείων στην Ελλάδα για την απελευθέρωση των εξαγωγών κρέατος προς το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, κ. Uri Ariel εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγές αυγών, τυροκομικών και νωπού βόειου κρέατος με προδιαγραφές Kosher και εξέφρασε την επιθυμία για άμεσες επαφές μεταξύ παραγωγών και εμπόρων εισαγωγών – εξαγωγών των δύο χωρών για ταχύτερα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, εκδήλωσε την επιθυμία ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων εν όψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε από τον κ. Μπόλαρη η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του Ισραήλ, τόσο στα θέματα της διαχείρισης υδάτων, όσο και στα θέματα των γενετικών πόρων. Το Ισραήλ έχει αναπτύξει εξαιρετικά τη σχετική τεχνογνωσία και η ώσμωση μεταξύ επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων με συνεργασίες και ανταλλαγές, που επιβάλλεται να προγραμματιστούν θεσμικά και όχι περιστασιακά, μπορεί και πρέπει να έχει ως στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της επαπειλούμενης ερημοποίησης καλλιεργήσιμων σήμερα εκτάσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Συμφωνήθηκε τέλος, να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής από επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου στο Ισραήλ στις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία η ανταπόδοση της επίσκεψης από ισραηλινή επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα για τη δημιουργία συμπράξεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συνοδευόταν από τον Έλληνα Πρέσβυ στο Ισραήλ, κ. Σπύρο Λαμπρίδη, τη Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄ στο Τελ Αβίβ, κα. Παρασκευή Καμπούρογλου, την Προϊσταμένη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ., κα. Ιουλία Δροσινού και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κ. Αριστοτέλη Παπαδόπουλο.