Διάκριση για την ΑΓΣ στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού «F1 in schools»

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατηγορίας «sustainability» του παγκόσμιου τελικού του σχολικού διαγωνισμού «F1 in schools», που διεξήχθη στο Silverstone της Αγγλίας, αναδείχθηκε η ομάδα Lupus Racing των σημερινών αποφοίτων του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο τελικός δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας. Έτσι, οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι πλέον απόφοιτοι του ΓΕΛ.

Φέτος, ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της πίστας του Silverstone, από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου. Οι απόφοιτοι Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος (φοιτητής στο YALE), Θάνος Συντριβάνης (φοιτητής  στο Pomona College) και Μαρία Ιωάννου (φοιτήτρια από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο  Hamilton College), καθώς και ο καθηγητής Φυσικής του ΓΕΛ, Νίκος Πεγιόπουλος, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στην πίστα και το ιστορικό μουσείο της, να θαυμάσουν από κοντά μονοθέσια της F1, να γνωρίσουν στελέχη της και να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικά με την F1. Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία «το πιο γρήγορο αυτοκίνητο» η Lupus Racing βρέθηκε στην 17η θέση και στη γενική κατάταξη κατέλαβε την 35η θέση.

Το «F1 in schools» είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Ενθαρρύνει τους μαθητές να συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με φορείς από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δουλεύοντας σε ομάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους, οι μαθητές σχεδίασαν σε Η/Υ μια μικρογραφία αυτοκινήτου Formula1, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο λογισμικό 3DCAD (Computer Aided Design) κατάλληλο για σχεδιασμό αντικειμένων σε Η/Υ. Η πρόκριση στον παγκόσμιο τελικό ήταν αποτέλεσμα καλά δομημένου πλάνου με ξεκάθαρους στόχους και βλέψεις. Κατευθυντήριες γραμμές της  ομάδας αποτέλεσαν η προώθηση της STEM εκμάθησης σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του project, μηδενίζοντας το αποτύπωμα των ενεργειών.

Τη σκυτάλη πλέον παίρνει η νέα ομάδα των μαθητών του ΓΕΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία έχει τον τίτλο DEOS Racing και συμμετέχει με αξιώσεις στον εθνικό τελικό, τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να την οδηγήσουν στον παγκόσμιο τελικό της Αυστραλίας το 2023.