Διαμαρτυρία αγροτών για το ακατάσχετο των ενισχύσεων – Συνάντηση ΕΟΣΝΛ με Β. Κόκκαλη

Διαμαρτυρία αγροτών για το ακατάσχετο των ενισχύσεων - Συνάντηση ΕΟΣΝΛ με Β. Κόκκαλη
-Διαφήμιση-

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, στο πολιτικό του γραφείο στη Λάρισα πρόκειται να έχει την Παρασκευή 19/10 στις 6.30 μμ η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, για το ζήτημα της άμεσης ψήφισης της τροπολογίας για ακατάσχετο ύψους 15000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων. Με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, οι αγρότες εμφανίζονται ανήσυχοι για τα χρήματα που θα βρούνε στους λογαριασμούς τους.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο «Μετροπόλ», αναφέρθηκε και στα άλλα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως ο φόρος στο κρασί, οι ανοιχτές τιμές των προϊόντων, η επανένταξη στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης πολλών περιοχών του νομού και η κατάργηση των αγροτοδικείων.

Ρ. Μαρούδας

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα που έχει προκύψει με το ακατάσχετο της επιδότησης, τονίζοντας τα εξής: Πρέπει να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή και μάλιστα με την μορφή του κατεπείγοντος, τροπολογία που να προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων. Δεν καλυπτόμαστε από τη γενική ρύθμιση των 1250 ευρώ, αφού λαμβάνουμε τις επιδοτήσεις δύο φορές τον χρόνο. Εάν, δεν γίνει αυτό, η πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν θα πάρει χρήματα, με ότι σημαίνει αυτό και για την πώληση των προιόντων τους, άρον άρον λόγω έλλειψης ρευστότητας». 

*Να σημειωθεί ότι αρχικά η συνάντηση και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του λαρισαίου υφυπουργού είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, αλλά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κόκκαλη με την διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ το ραντεβού κλείστηκε για την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» «επειδή το θέμα άπτεται του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε μια πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί για τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ και για να μην γίνει η συνάντηση των δύο πλευρών τηλεφωνικά, αλλά κατ΄ιδίαν, όταν θα βρίσκεται ο ίδιος στη Λάρισα, το ραντεβού μετατέθηκε δύο μέρες μετά. Ανάλογη κινητοποίηση από Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της Επιτροπής Μπλόκων θα γίνει αύριο και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Τα υπόλοιπα προβλήματα

Ακολούθως ο κ. Μαρούδας αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού, όπως:

  • * Για το φόρο στο κρασί «πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Άλλωστε, αποδείχθηκε ότι μέτρο αυτό έχει αποτύχει, καθώς τα έσοδα για το κράτος έχουν μειωθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Θόδωρου Μπακαϊμη, από το Δαμάσι.
  • * Μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες είναι οι ανοιχτές τιμές, καθώς  κάτι τέτοιο αφαιρεί από τον παραγωγό την διαπραγματευτική δύναμη και τους μετατρέπει σε όμηρους των εμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων. Η πρόταση των αγροτών  σε αυτές τις περιπτώσεις  είναι να ισχύουν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, όπως στο σιτάρι, ανεξάρτητα εάν η τιμή πώλησης είναι χαμηλή». Ανάλογη παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου Αλέκος Λαχανάς.
  • Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη 3 αγροτών για κινητοποιήσεις του παρελθόντος, ο κ. Μαρούδας τόνισε την ανάγκη άμεσης παύσης κάθε παρόμοιας δίωξης και ζήτησε το οριστικό τέλος στα αγροτοδικεία, χωρίς αστερίσκους.
  • Ο Γιάννης  Κουκούτσης στάθηκε στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να μένουν εκτός προγράμματος περιοχές του δήμου Κιλελέρ, οι οποίες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα νιτρικά. 

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ακόμη οι κ.κ. Νίκος Ζαμπούνας, Γεώργιος Σακοράφας. 

-Διαφήμιση-