Διαμαρτυρία καστανοπαραγωγών Κισσάβου – Ζητούν γενναίες αποζημιώσεις και μείωση του κόστους παραγωγής

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Γυρτώνης στην ΠΑΘΕ, προχώρησαν χθες το μεσημέρι καστανοπαραγωγοί με τα αυτοκίνητά τους, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τα «ψίχουλα», όπως χαρακτηρίζουν τα 150 ευρώ το στρέμμα που ανακοίνωσε για την ενίσχυση τους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρουσία ισχυρής, αλλά διακριτικής αστυνομικής δύναμης και έχοντας στο πλευρό τους τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απ. Μπίλλη, τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζο Μαρούδα, την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, Μαρία Κωστή κι άλλους εκπροσώπους φορέων, οι παραγωγοί από τους τέσσερις Συνεταιρισμούς του Κισσάβου (Καρίτσας- Στομίου, Αμπελακίων, Σκήτης, Μελιβοίας) προχώρησαν πεζοί σε συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού. Στη συνέχεια έριξαν κάστανα στο οδόστρωμα σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Καρίτσας Στομίου Ευθύμιος Τριανταφύλλου τόνισε ότι «το μέλλον της καστανοκαλλιέργειας καθίσταται δυσοίωνο, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις. Η ενίσχυση που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι εμπαιγμός. Τα νούμερα λένε την αλήθεια. Από τους 600 τόνους που καλλιεργήσαμε, οι 450 έμειναν απούλητοι, λόγω της προσβολής από τη φαιά σήψη, για την οποία δεν αποζημιωθήκαμε από τον ΕΛΓΑ, αλλά και από την έλλειψη εργατών γης, που αντιμετωπίζουμε έντονα τα τελευταία χρόνια. Οι υπόλοιποι 150 τόνοι δόθηκαν με μία μέση τιμή 70 λεπτών το κιλό, όταν τα έξοδα είναι τριπλάσια. Το πρόβλημα στην περιοχή μας αλλά και στους δήμους Τεμπών και Αγιάς είναι μεγάλο, καθώς το κάστανο αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Στον Συνεταιρισμό μας από τα 91 μέλη, μόνο οι 8 καλλιεργούν και ακτινίδιο, όλοι οι άλλοι ασχολούνται αποκλειστικά με το κάστανο. Επιπλέον ο Συνεταιρισμός μας ολοκλήρωσε μία σημαντική επένδυση, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αποκτώντας νέο συσκευαστήριο, από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Για τη λειτουργία του τους τελευταίους τρεις μήνες πληρώσαμε 60.000 ευρώ σε ρεύμα. Είμαστε σε αδιέξοδο. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό μας».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών Αμπελακίων Ευθύμιος Καζαντζής,  περιέγραψε, με πολύ δραματικό τρόπο, την κατάσταση που βιώνουν, με μειωμένο εισόδημα και  χρέη και υποχρεώσεις που  “τρέχουν”, καλώντας  την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, με αποζημιώσεις τέτοιες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και επιβίωσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε: Τη φετινή χρονιά στη μείωση της παραγωγής από τη σφήκα, που έπληξε την παραγωγή και τα τρία προηγούμενα χρόνια, προστέθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος εξαιτίας της φαιάς σήψης. Αποτέλεσμα το 20% της παραγωγής αμάζευτο και το υπόλοιπο πουλημένο, με μέση τιμή κάτω από 80 λεπτά. Στην ουσία το εισόδημα έφτασε, μετά βίας, στο 1/4 του αναμενόμενου. Κατά εκτίμηση το κόστος παραγωγής ανά κιλό φτάνει το 1,4 €, ενώ με βάση την παραγωγή το ποσό που θα μας δώσουν φτάνει τα 30 λεπτά/κιλό.

Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στο 1,4 €/κιλό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης. Το οικονομικό είναι το ένα μέρος του προβλήματος, ενώ το άλλο είναι ότι, μέχρι τώρα, από κανένα επίσημο φορέα, δεν μας έχει προταθεί ένας “οδικός χάρτης”, κάποιες δηλ. καλλιεργητικές φροντίδες για την αντιμετώπιση η τον περιορισμό του προβλήματος. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί και δεύτερη χρονιά και αυτή τη φορά λόγω απραξίας των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών”.