Θεσσαλία: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για τις ακριβές ζωοτροφές και την κατανομή Αποθέματος

Αντιπροσωπεία παρέδωσε υπόμνημα στην Περιφέρεια

Σε μία πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, για τα προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας, αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών συλλόγων από την Συντονιστική Οργάνωση Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ) επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γ. Λαδόπουλο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπόμνημα «η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας. Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση όλων, η απουσία της συμμετοχής των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, κάτι που απεικονίζεται στο αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων. Προσπαθώντας να έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναμένουμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς τον υπουργό κ. Λιβανό, για συνάντηση μαζί του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας. Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του  ΥΠΑΑΤ.

Αιτήματα

Καταθέτουμε τα προβλήματα, όπως τα ιεραρχήσαμε από την πρώτη μας συγκέντρωση στον Τύρναβο, μέχρι σήμερα: Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους. Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015  όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, στα σημεία που αφορούν τους κτηνοτρόφους και  επαναξιολόγησή τους. Διατήρηση μόνο των άρθρων που αφορούν τους επιτήδειους κερδοσκόπους των ενισχύσεων. Κατανομή Εθνικού αποθέματος. Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021-2027.

Και το υπόμνημα καταλήγει: Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και σύνθετα. Η λύση όμως σε όλα έχει μία κοινή συνισταμένη και αυτή ονομάζεται “πολιτική βούληση”. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί τους κτηνοτρόφους κι επί τέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για το καλό της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Γ. Λαδόπουλος

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, αφού εξέφρασε τη στήριξη της περιφερειακής αρχής στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα δίκαια αιτήματά τους στο αρμόδιο Υπουργείο. Ακόμη ο κ. Λαδόπουλος τόνισε το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού για τη ζωική παραγωγή, υπενθυμίζοντας τις δράσεις και τις πολιτικές της περιφερειακής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή, με αποκορύφωμα την πιστοποίηση ΠΟΠ για το αρνάκι- κατσικάκι Ελασσόνας και την φέτα.