Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε ο Ηλίας Νικολαΐδης, υπεύθυνος για τη δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις για το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ), ο οποίος ανέλυσε τη λειτουργία του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά και κάποιους προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του. Ξεκίνησε τονίζοντας τη σημασία του ΤΑ στην Ευρώπη αναφερόμενος στο μέγεθος του προϋπολογισμού, ο οποίος το 2020 ως ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ ήταν κατά €750 δισεκατομμύρια αυξημένος. Σκοπός του ΤΑ είναι να αντιμετωπιστούν όχι μόνο η κρίση που έφερε η πανδημία, αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση. Υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον κατά τη δημιουργία του πολύ φιλόδοξου ΤΑ ήταν ότι ο επιπλέον προϋπολογισμός δεν προήλθε από συνεισφορές των μελών, αλλά από απευθείας δανεισμό από τις αγορές. Μιλώντας για την ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας είπε ότι «αναμένεται να είναι η πιο ευνοημένη χώρα αναλογικά με την οικονομία της στην ΕΕ», καθώς θα λάβει περίπου 17% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν €30 δισεκατομμύρια, ενώ σημείωσε ότι η απορρόφηση αυτών των χρημάτων, παράλληλα μάλιστα και με την απορρόφηση των προγραμματισμένων ευρωπαϊκών πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη χώρα (καθώς υπάρχει και ημερομηνία λήξης) και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Επίσης, περιέγραψε το ελληνικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε σε ορισμένες παρατηρήσεις που σχημάτισε όσο πραγματοποιούσε την έρευνα. Αρχικά, είπε ότι «σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα μιλάμε όλο και λιγότερο για το ΤΑ, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι» και έθεσε κάποιες ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια: Μπορεί το ελληνικό κράτος να απορροφήσει τόσους πόρους τόσο γρήγορα; Κατά πόσο έχουμε αναδόχους οι οποίοι μπορούν να τους απορροφήσουν αποτελεσματικά; Και είμαστε όσοι φιλόδοξοι θα μπορούσαμε να είμαστε; Παράλληλα, επεσήμανε ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν παρατηρούνται πολλά «έργα-σημαίες» τα οποία συνδέονται στη συνείδηση των ανθρώπων με το ΤΑ. Μιλώντας για τον πληθωρισμό, επεσήμανε ότι το ΤΑ σχεδιάστηκε σε μια περίοδο με σχεδόν αποπληθωρισμό, με την πρόβλεψη να προσαρμόζεται σε 2% πληθωρισμό κάθε χρόνο, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι «ανεπίκαιροι τους τελευταίους μήνες». Τέλος, τόνισε την ανάγκη πανευρωπαϊκά για καλύτερη προετοιμασία και αξιολόγηση των μέτρων, για καλύτερες δομές που ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότητα, καθώς και για παραγωγή γνώσης πάνω σε αυτή την αναπτυξιακή ευκαιρία.
Ακολούθησε ένας δεύτερος κύκλος τοποθετήσεων από τους ομιλητές, οι οποίοι απάντησαν σε κάποιες από τις δεκάδες ερωτήσεις και τα σχόλια των συμμετεχόντων που είχαν διατυπωθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα όπως η περιφερειακή επενδυτική πολιτική, οι χρεώσεις των τραπεζών, οι επιχειρήσεις και η εταιρική διακυβέρνηση, το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, ο πληθωρισμός, καθώς και το αν έχει αποτιμηθεί το κόστος για την ελληνική οικονομία που προκαλεί η αβεβαιότητα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.
|