Διαστημική όραση αναλύει τη σύνθεση του εδάφους

Συστήματα διαστημικής όρασης, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αναζήτηση σημείων ζωής στον Άρη και τη διερεύνηση άλλων πλανητών στο ηλιακό σύστημα, θέτουν στην υπηρεσία της γεωργίας Ρώσοι επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα επιστημόνων από το κρατικό ερευνητικό πανεπιστήμιο Samara της Ρωσίας σκοπεύει να προσφέρει στους αγρότες συστήματα διαστημικής όρασης για τα γεωργικά μηχανήματα βασισμένα σε τεχνολογίες που αρχικά αναπτύχθηκαν για το Διάστημα. Σκοπός τους είναι να μειωθεί η κατανάλωση λιπασμάτων και να αυξηθεί η απόδοση των καλλιεργειών κατά περίπου 1/4.

Οι επιστήμονες, σε ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι «τα διαστημικά μάτια» θα μπορούσαν να «δοθούν» σε εξοπλισμό άρδευσης, σε μηχανές θερίσματος, αλλά και σε άλλα γεωργικά μηχανήματα. Οι υπερφασματικές εικόνες, που θα χρησιμοποιηθούν, θα δείχνουν την υγρασία, την περιεκτικότητα σε ορυκτές ουσίες στο έδαφος, την παρουσία φυτικών ασθενειών, ακόμα και πηγές εξάπλωσης των παρασίτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος μόνο σε μηχανήματα άρδευσης στη Ρωσία, οι παραγωγοί θα αυξήσουν τις αποδόσεις τους κατά 25%.