Διατροφή και γεωργία «καταστρέφουν το οικοσύστημα»

του Νίκου Τράγγαλου

Η ανεξάρτητη έκθεση της βρετανικής οργάνωσης Royal Society of Arts (RSA), για τα τρόφιμα και τη γεωργία περιγράφει πώς οι «κακές πολιτικές και τα επίμονα κίνητρα» του τομέα οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε κρίση τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα οικοσυστήματα, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση στην αγροοικολογία κατά την επόμενη δεκαετία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί στην ελπίδα ότι οι μελλοντικές τεχνολογίες θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βιομηχανίες των τροφίμων και της γεωργίας, καθώς ο χρόνος τελειώνει, αναφέρει η ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου, από την επιτροπή τροφίμων και γεωργίας της βρετανικής οργάνωσης.

Το σημερινό σύστημα έχει οδηγήσει σε αποψίλωση των δασών, στην απώλεια άγριας ζωής, στην υποβάθμιση του εδάφους, καθώς και σε εκτεταμένη ρύπανση και, τέλος, σε κακή υγεία που σχετίζεται με τη διατροφή, καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής.

Αναγκαία η λήψη δράσεων

«Το υπάρχον σύστημα έχει καταστρέψει και έχει εξαντλήσει τους πολύτιμους πόρους που χρειάζεται ο άνθρωπος για την επιβίωσή του», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «πολλές ελπίδες έχουν βασιστεί στις μελλοντικές τεχνολογίες και στην πιθανότητα να αποκαταστήσουν οποιεσδήποτε ζημιές έχουν προκληθεί. Οι δράσεις, όμως, που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα δέκα χρόνια είναι κρίσιμες και αφορούν την αναγέννηση της φύσης, την αποκατάσταση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων και του πλανήτη».

Η έκθεση κάνει συστάσεις στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, στις επιχειρήσεις και στις κοινότητες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, μεταξύ άλλων:

 Σχεδιασμός ενός δεκαετούς μεταβατικού σχεδίου για τη βιώσιμη αγροοικολογική γεωργία έως το 2030.

 Δημιουργία «Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης Αγροοικολογίας» για την επιτάχυνση της μετάβασης.

 Δέσμευση της αύξησης του εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και προϊόντα βρετανικής βιώσιμης γεωργίας και χρήση τους στις καθημερινές τροφές.

 Δημιουργία συνεργατικών κοινοτικών σχεδίων για τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση και στην εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για τα τρόφιμα, ανταποκρινόμενα στις διαφορετικές ανάγκες των κοινοτήτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Βελτίωση των όρων ανταγωνισμού για ένα δίκαιο σύστημα διατροφής, έτσι ώστε η καλλιέργεια υγιεινής διατροφής να είναι κερδοφόρα.

 Ενίσχυση της συνεργασίας μέσω της επέκτασης της υποστήριξης των οργανώσεων παραγωγών σε όλους τους τομείς.

 Θέσπιση ενός εθνικού πλαισίου για τη χρήση γης στην Αγγλία, εμπνέοντας τη συνεργασία που βασίζεται στη δημόσια αξία της γης, τη διαμεσολάβηση και την ενθάρρυνση πολλαπλών χρήσεων.

 Επένδυση στις δεξιότητες και στις αγροτικές υποδομές για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

 Δημιουργία «Εθνικής Υπηρεσίας Φύσης», χρησιμοποιώντας τους νέους ανθρώπους για την επανέναρξη της οικονομίας. Η έκθεση, κλείνοντας, επισημαίνει ότι οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχουν παραγάγει φθηνά τρόφιμα, με τις συνέπειες να είναι επιζήμιες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ γίνονται φθηνότερες, μετακυλώντας το πραγματικό κόστος της πολιτικής αυτής στην κοινωνία, στην κακή υγεία των ανθρώπων και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το τρίτο φθηνότερο τρόφιμο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά την υψηλότερη επισιτιστική ανασφάλεια στην Ευρώπη», προσθέτει.