Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης: Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητούν οι περιφέρειες

Αδυναμία να σηκώσουν μόνες τους το οικονομικό βάρος της υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) μέχρι το τέλος του έτους δείχνουν στην πλειονότητά τους οι περιφέρειες της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του βαρύτατου προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, ύψους 450 εκατ. ευρώ, λόγω της απουσίας σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης που απαιτεί η ΕΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΥΧ», οι δυσχέρειες και οι αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες εκφράστηκαν από σημαντικό μέρος των συμμετεχόντων της Αυτοδιοίκησης στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας 8 Απριλίου, που είχαν οι περιφερειάρχες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου (σ.σ. οι δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες φαίνεται ότι αδυνατούν προς το παρόν να «τρέξουν» άμεσα την εκπόνηση των ΔΣΒ χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση).

Στην τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα πρέπει «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν» και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν. «Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των ΔΣΒ, δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε κατά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των ΔΣΒ, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αποφύγει το πρόστιμο, το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις περιφέρειες και τους ίδιους τους γεωργούς και αγρότες.

Οι περιφερειάρχες συμφωνούν με την αναγκαιότητα της εκπόνησης των ΔΣΒ, καθώς όπως τόνισαν αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δίνει τις επιδοτήσεις, ωστόσο, αρκετές από αυτές φαίνεται πως επιστρέφουν και πάλι το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», αρκετοί συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ανέφεραν ότι υπάρχει ετοιμότητα σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, ωστόσο επεσήμαναν την αναγκαιότητα διασφάλισης των πόρων για την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσω χρηματοδότησης είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ανάγκη ύπαρξης σχετικής νομοθετικής θεσμικής θωράκισης (όπως για παράδειγμα έκδοση σχετικής διευκρινιστικής ΚΥΑ) για να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση των ΔΣΒ, την οποία καλούνται να σηκώσουν στις «πλάτες» τους οι περιφέρειες.

«Στην περιφέρειά μας, δηλώνουμε έτοιμοι τεχνικά να προχωρήσουμε στην εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ωστόσο περιμένουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση», ανέφερε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται τεχνικά και η Περιφέρεια Κρήτης για να προχωρήσει στην υλοποίηση των ΔΣΒ. «Περιμένουμε τα επόμενα βήματα από το υπουργείο για να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση», είπε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης.

Αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, επεσήμανε σε σχετική δήλωσή του: «Στο Βόρειο Αιγαίο, η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης αφορά κοντά τα 2 εκατ. στρέμματα, 1.938.300 για την ακρίβεια, και το συνολικό ποσό που απαιτείται με βάση τις τιμές του υπουργείου είναι 872.000 ευρώ. Για να προχωρήσουμε, αναμένουμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Η βούληση της Περιφερειακής Αρχής και η εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι να προχωρήσει η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, εφόσον δοθούν, όπως μας διαβεβαίωσε και ο υπουργός, τα χρήματα».

«Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού

Εκτός από την αναγκαιότητα εξασφάλισης της χρηματοδότησης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη προσωπικού, γεγονός που αποτελεί «αγκάθι» για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία υλοποίησης των ΔΣΒ.

Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκότοπων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στη ζωική παραγωγή. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, με τα Διαχειριστικά Σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων.

Συντονισμό ενεργειών ζήτησε από τους περιφερειάρχες ο Λ. Αυγενάκης

Ο Λ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, ζήτησε για το επόμενο διάστημα από τους περιφερειάρχες τον συντονισμό των ενεργειών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους. Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο». 

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους περιφερειάρχες να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου, ζητώντας τους, επιπλέον, να είναι σε επαφή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και την ΕΝΠΕ.

Επισημαίνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών, Χρήστος Γούλας, η νομική σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ, Αργυρώ Αργύρη, και οι περιφερειάρχες: Σταύρος Αρναουτάκης (Κρήτης), Δημήτριος Πτωχός (Πελοποννήσου), Αλέξανδρος Καχριμάνης (Ηπείρου), Γιώργος Αμανατίδης (Δυτικής Μακεδονίας), Χριστόδουλος Τοψίδης (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), Φάνης Σπανός (Στερεάς Ελλάδας), Νεκτάριος Φαρμάκης (Δυτικής Ελλάδας), Κώστας Μουτζούρης (Βορείου Αιγαίου). Μετείχαν, επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα: Δημήτρης Τσετσίλας (Θεσσαλίας), Δήμητρα Αγγελάκη (Αττικής), Γιώργος Κεφαλάς (Κεντρικής Μακεδονίας), Φιλήμονας Ζαννετίδης (Νοτίου Αιγαίου) και Σωτήρης Κουρής (Ιονίων Νήσων).