Διεπαγγελματική Ακτινιδίων: Ενέργειες στήριξης ζητά από το ΥΠΕΝ λόγω του δεκαπλασιασμού στο κόστος αποθήκευσης

Επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κώστα Σκρέκα, απέστειλε στις 20/9 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίων (ΕΔΟΑ), ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή «οι αλόγιστες αυξήσεις στην ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος αποθήκευσης σε τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με την εμπορική περίοδο 2020-2021 (από δύο λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης σε 22 λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης). Αυτήν τη στιγμή, με βάση το κόστος της ενέργειας, αδυνατούμε να αποθηκεύουμε το προϊόν, το πρόβλημα δε που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής αδιάθετο (στα δέντρα)».

Η ΕΔΟΑ προσθέτει ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 40% λόγω της αύξησης στο κόστος αγοράς λιπασμάτων και άρδευσης. Στην επιστολή, τα μέλη της ΕΔΟΑ ζητούν, μεταξύ άλλων, σταθερή και όχι κυμαινόμενη τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος ίσο με αυτό της περιόδου 2020-2021 και προτεραιοποίηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή (net metering) σε επιχειρήσεις και οργανώσεις του κλάδου.