Διευκόλυνση για το αγροτικό τιμολόγιο από ΥΠΕΝ και ΔΕΗ

Με παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογήθηκε μια απλούστερη διαδικασία, ώστε οι παραγωγοί να παραμείνουν ενταγμένοι σε καθεστώς αγροτικού τιμολογίου. Πλέον, όσο αναμένεται η έκδοση του Δελτίου Νο1 (Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων), που απαιτείται από τον προμηθευτή για την ανανέωση της ένταξης στο αγροτικό τιμολόγιο, ο παραγωγός θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στον ιστότοπο της ΔΕΗ και να συνεχίσει να διατηρεί τις προνομιακές χρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα που ανέδειξαν μελετητές σχετικά με το τι ισχύει στην περίπτωση που στην κατατεθείσα δήλωση ΟΣΔΕ οι εκτάσεις δεν φαίνονται αρδευόμενες διευκρινίστηκε μετά από επικοινωνία της «ΥΧ» με τη ΔΕΗ.

Τι ισχύει με τα νέα δεδομένα

Με δεδομένο ότι η διαδικασία για την έκδοση της Άδειας Χρήσης Νερού και του Δελτίου Νο1 είναι αρκετά χρονοβόρα, εναλλακτικά και μέχρι την έκδοσή τους, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στους αγροτικούς πελάτες της να υποβάλουν ηλεκτρονικά την πιο πρόσφατη Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το αγροτικό τιμολόγιο, αρκεί να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά εύκολα και γρήγορα στο www.dei.gr τα εξής:

1) Τον «λογαριασμό συμβολαίου» της παροχής, 2) το ΑΦΜ και 3) την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ή του Δελτίου Νο1 είναι η 29/10/2021. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πέραν των ανωτέρω, ζήτημα που είχε ανακύψει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με παραγωγούς και μελετητές που επικοινώνησαν με την «ΥΧ», ήταν ότι κατά την προσκόμιση του ΟΣΔΕ ορισμένες εκ των εκτάσεων ενταγμένων στο αγροτικό τιμολόγιο δικαιούχων ήταν δηλωμένες ως «μη αρδευόμενες».

Δεδομένου ότι το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ έχει κλείσει, οι εν λόγω παραγωγοί δεν μπορούν να προβούν σε τροποποίηση και να τις δηλώσουν ως αρδευόμενες. Όπως ανέφερε το στέλεχος του ΚΕΑ Ηλείας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, έχουμε στείλει ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προς τη ΔΕΗ και περιμένουμε διευκρίνιση επί του ζητήματος που αφορά σημαντικό αριθμό παραγωγών».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τη ΔΕΗ για το θέμα και η απάντηση που έλαβε είναι ότι οι εν λόγω παραγωγοί θα μπορούν να χρεώνονται κανονικά, βάσει αγροτικού τιμολογίου για τις εκμεταλλεύσεις τους.