Δικαστική προσφυγή κτηνοτρόφων για ανεξόφλητο γάλα

«Άκαρπη» η σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) στην Πάτρα
11/02/2025
2' διάβασμα
dikastiki-prosfygi-ktinotrofon-gia-anexoflito-gala-345916

Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν οι παραγωγοί γάλακτος από τον Ερύμανθο, τα Καλάβρυτα, την Κόρινθο και το Ψάρι Ηλείας κατά της τυροκομικής επιχείρησης της περιοχής, διεκδικώντας την αποπληρωμή των ποσοτήτων γάλακτος που είχαν παραδώσει τα τελευταία δύο χρόνια και παραμένουν ανεξόφλητες.

Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, η απουσία εκπροσώπου της επιχείρησης από τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) στην Πάτρα, δεν άφησε περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας.

Οι αυτοδιοικητικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τους κτηνοτρόφους, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του οικονομικού προβλήματος, το οποίο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις στις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο, τόνισαν ότι οι δυνατότητες παρέμβασής τους είναι περιορισμένες. Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη, οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την τυροκομική μονάδα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Μηνυτήριες αναφορές

Σύμφωνα με δηλώσεις στην τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος» του νομικού εκπροσώπου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου, δικηγόρου Πατρών, Παναγιώτη Ασπρούλια, αρκετοί κτηνοτρόφοι, προχωρούν σε μηνυτήριες αναφορές, καθώς η μη εξόφληση τιμολογίων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων αποτελεί ποινικό αδίκημα με ειδική νομοθετική διάταξη. Όπως σημείωσε, οι οικονομικές τους αξιώσεις θα διεκδικηθούν με αστικά μέσα, δηλαδή αγωγές και κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρούλια, η υπόθεση, εκτός από το οικονομικό της αντικείμενο, που παραμένει απροσδιόριστο, έχει και κοινωνικές επιπτώσεις, γιατί οι θιγόμενοι είναι άνθρωποι του μόχθου και, σε πολλές περιπτώσεις, η πώληση του γάλακτος αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: