Δίκοπο μαχαίρι μια νέα παράταση στο ΟΣΔΕ – Τι απαντάει το ΥΠΑΑΤ

«Αναγκαία», λένε κάποια ΚΥΔ - «Θα επηρεαστεί ο χρόνος πληρωμής», απαντά το υπουργείο - «Προκαταβολή στις 27 Οκτωβρίου», επιμένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 

Απομακρύνεται το σενάριο να δοθεί μια νέα παράταση στην περίοδο υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, παρά τις ενέργειες κάποιων ΚΥΔ προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», τόσο από το επιτελείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο δεν συζητείται, καθώς θα επηρέαζε τη διαδικασία και τον χρόνο χορήγησης των ενισχύσεων.

Εξάλλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θέσει το δικό του χρονοδιάγραμμα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους. Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, στόχος είναι η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης να καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

Από την πλευρά τους, πολλά ΚΥΔ αρχίζουν να πιέζουν προς την κατεύθυνση μίας ολιγοήμερης έστω παράτασης, προκειμένου να ολοκληρώσουν σωστά τις δηλώσεις των παραγωγών.

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των δηλώσεων που έχει οριστικοποιηθεί δεν είναι ικανοποιητικός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ούτε οι μισές από τις εκτιμώμενες δηλώσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αν και στο σύστημα παραμένουν ανοιχτές πολύ περισσότερες.

«Υπάρχουν λόγοι»

Ειδικότερα, μαθαίνουμε ότι τα ΚΥΔ αν και συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους, σε πολλές περιπτώσεις διστάζουν να οριστικοποιήσουν αιτήσεις παραγωγών, παρά το γεγονός ότι τις έχουν καταχωρίσει. Τσεκάρουν και ξανατσεκάρουν τις αιτήσεις, όπως μας λένε. Και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε ότι χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δημοσιευτούν οι πρώτες εφαρμοστικές του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ!

Μεταβιβάσεις όταν κλείσει η ΕΑΕ!

Εν τω μεταξύ, έχει καθυστερήσει και η έναρξη της διαδικασίας μεταβιβάσεων των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 ορίζεται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 10 Οκτωβρίου 2023.

Όπως μας εξηγεί στέλεχος σε ΚΥΔ, «ουσιαστικά οι μεταβιβάσεις θα ανοίξουν την ώρα που θα κλείνουν τα εμπρόθεσμα πρωτόκολλα, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει!». Ο ίδιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, τονίζουν ότι με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, μία παράταση στην περίοδο υποβολής των ΕΑΕ 2023 ίσως να είναι αναπόφευκτη. «Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ούτε τελική εικόνα των δικαιωμάτων», μάς μεταφέρεται από ΚΥΔ της Πελοποννήσου. «Δεν φαίνονται στο σύστημα όσοι έλαβαν δικαιώματα», εξηγεί. Και συμπληρώνει: «Εμείς θέλουμε να υποβάλουμε σωστά τις δηλώσεις των παραγωγών μας. Σε γειτονικούς νομούς ξέρουμε ότι υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν ακόμα προσέλθει σε ΚΥΔ και αυτό είναι ανησυχητικό». Σε όλα αυτά προσθέτουν αδυναμίες και κενά που αντιμετωπίζουν με τα Οικολογικά Σχήματα.

Πράγματι, και με βάση το ρεπορτάζ της «ΥΧ», δεν είναι λίγα τα ΚΥΔ που έχουν αρχίσει να ρωτάνε ή να ζητάνε παράταση. Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί από την άλλη είναι οι παραγωγοί, οι οποίοι στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες υπολογίζουν την προκαταβολή του Οκτωβρίου. Εδώ όμως προκύπτει το εξής πρόβλημα: Εάν δοθεί εκ νέου παράταση, αυτό σημαίνει ότι η περίοδος ελέγχου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή, θα καθυστερήσει.

Με εξαίρεση την περσινή χρονιά (έτος ενίσχυσης 2022) με τα γνωστά ευτράπελα και την προχειρότητα στις πληρωμές, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται έλεγχοι και επανέλεγχοι διάρκειας έως και τριών εβδομάδων, ώστε η προκαταβολή να χορηγηθεί στους δικαιούχους με τον πιο αξιόπιστο, δίκαιο και σωστό τρόπο.

Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι για το έτος ενίσχυσης 2023 οι έλεγχοι με παρακολούθηση (monitoring) θα είναι καθολικοί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της παράτασης ή της μετάθεσης της πληρωμής μετά τον Οκτώβριο.

Σε απάντηση των παραπάνω το ΥΠΑΑΤ αναφέρει

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι δε θα δοθεί παράταση στο ΟΣΔΕ.

Συγκεκριμένα:

Ερ: Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για τις πληρωμές των Ενισχύσεων, μετά και τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Πολλά είναι και τα προβλήματα με τα Οικολογικά Σχήματα (Eco Schemes). Θα προχωρήσει κανονικά η πληρωμή;

ΑΠ: Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αφουγκράζεται την αγωνία των παραγωγών μας και τους λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχούν. Σαφώς και υπάρχουν θέματα. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους φορείς υποδοχής δηλώσεων, είδαμε τα προβλήματα και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα δοθούν λύσεις.

Σας θυμίζω ότι ήδη δόθηκε παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι 11 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις δηλώσεις και τις πληρωμές. Σας διαβεβαιώ ότι λαμβάνουμε κάθε μέτρο για να προχωρήσουν κανονικά οι πληρωμές.

Όσον αφορά τα οικολογικά σχήματα είναι μια νέα στρατηγική που υλοποιούμε στο πλαίσιο της νέας ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, που αντικαθιστά το παλιό «πρασίνισμα». Ήδη, στο ΥΠΑΑΤ έχουμε ενεργοποιήσει δύο επιπλέον οικολογικά σχήματα.

Το ίδιο κάνουμε, μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, για το σύνολο των επιμέρους τομέων του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες να επιλέξουν το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα για την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής τους.