Δημ. Κουρέτας: Πως το σκόρδο Πλατυκάμπου οδηγεί τη Θεσσαλία σε τροχιά εξωστρέφειας

21/07/2025
2' διάβασμα
dim-kouretas-pos-to-skordo-platykabou-odigei-ti-thessalia-se-trochia-exostrefeias-358297

Tο σκόρδο του Πλατυκάμπου δικαιολογημένα έγινε αντικείμενο ενδιαφέροντος για την κορυφαία ιαπωνική εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής, Wakunag, καθώς το ιδιαίτερο αυτό προϊόν περιέχει αρκετά χρήσιμα για τη φαρμακοβιομηχανία συστατικά.

Στην πρόσφατη γιορτή σκόρδου που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για το πως αυτή η υπόθεση αποδεικνύει πως η αγροτική παραγωγή, όταν συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση και στρατηγική σκέψη, μπορεί να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Ο Περιφερειάρχης θυμήθηκε ότι το φθινόπωρο του 2019, σε ένα διεθνές συνέδριο μοριακής ιατρικής στη Σπάρτη, συνάντησε τον ιδιοκτήτη της ιαπωνικής Wakunaga, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής από σκόρδο. Εκείνη τη στιγμή, του πρότεινε να του στείλει αναλύσεις από σκόρδα διαφόρων περιοχών — ανάμεσά τους και από τον Πλατύκαμπο. Οι αναλύσεις εστάλησαν τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, και όταν οι Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα, εντυπωσιάστηκαν από τα αποτελέσματα του σκόρδου Πλατυκάμπου. Ήρθαν στη Λάρισα και ξεκίνησαν μια πολυετή ερευνητική συνεργασία, λαμβάνοντας δείγματα για τέσσερα συνεχή χρόνια και πραγματοποιώντας πειράματα.

Το ερώτημα ήταν γιατί το σκόρδο της περιοχής ξεχωρίζει παγκοσμίως. Η απάντηση βρέθηκε στον συνδυασμό του μικροκλίματος, της σύστασης του εδάφους και της ιδιαίτερης γενετικής ταυτότητας της ποικιλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη καταθέσει φάκελο για την απόκτηση της πιστοποίησης ΠΓΕ, η οποία αναμένεται το 2026, ανοίγοντας τον δρόμο για βελτίωση της τιμής πώλησης και ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής.

Η επιτυχία του σκόρδου Πλατυκάμπου αποτελεί οδηγό για την αναβάθμιση και άλλων θεσσαλικών προϊόντων. Αντίστοιχες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη για τα κάστανα Κισσάβου και Πηλίου, το γιαούρτι, το βαμβάκι, το πρόβειο γάλα, το βοσκοτύρι Λιβαδίου, το μέλι του όρους Όθρυς, το αγουρέλαιο Πτελεού και το ρεβίθι Αμοργός Φαρσάλων.

Ο Δημήτρης Κουρέτας καταλήγει τονίζοντας πως η ιστορία του σκόρδου Πλατυκάμπου είναι ένα παράδειγμα για το πώς ένα αγροτικό προϊόν μπορεί να αποκτήσει υπεραξία. Χρειάζεται μελέτη, στρατηγικό σχεδιασμό, πίστη και υπομονή — στοιχεία που, όπως δηλώνει, η Περιφέρεια διαθέτει. “Νομίζω είμαστε στο σωστό δρόμο”, καταλήγει σε σχετική του ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: