Δημιουργία Γεωπάρκου στο Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού στο Σουφλί

26/11/2024
2' διάβασμα
dimiourgia-geoparkou-sto-apolithomeno-dasos-fylaktou-sto-soufli-339944

Στην αξιοποίηση και την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους του Φυλακτού προχωρά ο Δήμος Σουφλίου, καθώς το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να έρθουν στην επιφάνεια οι κρυμμένοι θησαυροί, αλλά και οι συνεχόμενες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής οδήγησαν στην χρηματοδότηση του έργου «Δημιουργία Γεωπάρκου- Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού», με το ποσό των 1.942.240 ευρώ στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος-Κλιματική Ουδετερότητα & Λοιπές Δράσεις», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024».

Η Δημοτική Αρχή έχοντας ως στόχο από την πρώτη στιγμή την  ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής κατέθεσε στοιχειοθετημένη πρόταση αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους  του Φυλακτού, πρόταση η οποία συμπεριλήφθηκε και στο master plan που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο οποίος είναι Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την ανάδειξή του Γεωπάρκου της Λέσβου.

Τα φυσικά γεωλογικά μνημεία της περιοχής μπορούν να θεωρηθούν από εξαιρετικά έως μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ενδείξεις για ευρήματα χλωρίδας και πανίδας που χρονολογούνται από 25 έως 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, καθιστούν το όλο εγχείρημα μοναδικό, ενώ η πιστοποίηση, η συντήρηση και η αξιοποίησή είναι επιβεβλημένη.

Η ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Φυλακτού και η δημιουργία του Γεωπάρκου  θωρακίζει την περιοχή, ενώ παράλληλα σε συνδυασμό με τα ευρήματα των απολιθωμάτων στην Λευκίμη, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, την ιστορία και τη δραστηριότητα της παραγωγής μεταξιού, την αρχιτεκτονική και τα μεγαλιθικά μνημεία στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σουφλίου, αλλά και την πληθώρα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο σύνολο της περιοχής δημιουργεί τις ικανές εκείνες συνθήκες προκειμένου ο Δήμος Σουφλίου να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Το τρίπτυχο ιστορία, παράδοση και φυσικός πλούτος αποτελούν τα κλειδιά της δυναμικής ανάπτυξης και αναγνώρισης της περιοχής του Δήμου Σουφλίου και ως προς αυτή την κατεύθυνση οι προσπάθειες συνεχίζονται.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: