Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της καλλιέργειας ελιάς

Στην 6η Πανδημοτική γιορτή ελιάς στο Δ. Τεμπών

Ημερίδα για τη θρέψη και τη λίπανση της ελιάς στις 9 Απριλίου στη Χαλκιδική
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε στους Γόννους του Δήμου Τεμπών η 6η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς στο πρώην δημοτικό σχολείο Γόννων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Τεμπών μέσω του ΔΟΠΑΠΕΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και την Τοπική Κοινότητα Γόννων . Η εκδήλωση γίνεται με σκοπό να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων.

Στο Δήμο Τεμπών το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Στο Δήμο καλλιεργούνται περίπου 1.340.000 ελαιόδεντρα καλύπτοντας 46.245 στρέμματα και ο μέσος όρος τριετίας της παραγωγής υπολογίζεται σε 8.273 τόνους για τη βρώσιμη ελιά και 8.850 τόνους για το λάδι.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Κολλάτος σημείωσε πως για την περιοχή των Γόννων έχει ληφθεί πρόσφατα απόφαση του ΔΣ περί πρόθεσης υποβολής πρότασης στο εν λόγω πρόγραμμα του έργου «Κατασκευή – Υπογείωση Δικτύων Αγωγών Άρδευσης Γόννων», το οποίο θεωρείται απόλυτα ώριμο, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Πρόκειται για κατασκευή – υπογείωση αρδευτικών αγωγών συνολικού μήκους των αγωγών είναι 7 km, διατομών Φ250 και 16ΑΤΜ από τη θέση Μαμούτι μέχρι τη θέση Χονδρομαγούλα. «Στην περιοχή, – όπως γνωρίζετε- υπάρχουν (2) δεξαμενές ενώ θα κατασκευαστεί μια νέα χωρητικότητας 1.000 m3 στη θέση Χονδρομαγούλα.

Το έργο θα εξυπηρετήσει καλλιέργειες κυρίως ελαιώνων και σιτηρών, έκτασης 10.000,00 στρεμμάτων και θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Γόννων. Πρόκειται για έργο το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής των Γόννων καθώς μέσω του συγκεκριμένου έργο θα υπάρξει βελτίωση ιδιαίτερα στην καλλιέργεια ελαιώνων. Ήδη θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ευελπιστούμε στην τελική ένταξή του.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Λαδόπουλος εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και ο βουλευτής της ΝΔ κ Χρήστος Κέλλας .

Ακολούθησε Παρουσίαση αποτελεσμάτων της εσπερίδας του Σαββάτου απο τον κ. Χρήστο Τσαντήλα ,όπως και ομιλία «Τα προβλήματα ελαιοπαραγωγής στο Δήμο Τεμπών » από τον Προϊστάμενο του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών κ. Σπυρίδων Μπετχαβέ.

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-