Δημήτρης Νταβαλούμης: Με νέες ποικιλίες και τεχνολογίες αιχμής, ήρθε η επιτυχία

Με συνεχή αναζήτηση, γνώση, νέες τεχνολογίες και πειραματισμό με τις καλλιέργειες ο 36χρονος Δημήτρης Νταβαλούμης από τον Ορχομενό διαχειρίζεται με επιτυχία 1.000 στρέμματα με καλλιέργειες όπως βαμβάκι, τριφύλλι, σιτάρι, βρόμη και κριθάρι.

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι οι γνώσεις είναι κέρδος για έναν αγρότη και η αντικειμενική συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να καλλιεργήσουν αποφεύγοντας τις περιττές κινήσεις, με όφελος την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων και τη μείωση του κόστους. «Ασχολούμαι επίσημα με τον αγροτικό τομέα από το 2009, ανεπίσημα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, καθώς η αγροτική παράδοση της οικογένειάς μου ξεκίνησε από τον παππού μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης.

Έχοντας πάρει την απόφαση ότι θα ακολουθήσει επαγγελματικά τον αγροτικό τομέα, ο Δημήτρης σπούδασε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. «Ήμουν κατασταλαγμένος ότι θα ακολουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα και γι’ αυτό ήθελα να έχω τις κατάλληλες γνώσεις.

Οι σπουδές μου με βοήθησαν να μάθω πολλά πράγματα: πώς να διαχειρίζομαι τα αγροεφόδια, να καταλαβαίνω τις ανάγκες της καλλιέργειας, αλλά και διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές. Η εμπειρία βέβαια βοηθάει στο χωράφι, αλλά σίγουρα η γνώση σε βοηθάει να κάνεις παραπάνω πράγματα. Μέσω της γνώσης, μαθαίνεις τι είδους ουσίες πρέπει να ρίξεις και γιατί να τις ρίξεις. Από πολλούς αγρότες υπάρχει άγνοια και κάνουν άσκοπες κινήσεις, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και επηρεάζοντας την ποιότητα των προϊόντων τους.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει διαφορά από τη θεωρία στην πράξη. Στο χωράφι θα δοκιμάσεις, θα αποτύχεις, θα το ξανακάνεις. Θεωρώ ότι χρειάζεται να δοκιμάζουμε πράγματα, ώστε να δούμε με τα μάτια μας το αποτέλεσμα», εξηγεί ο Δημήτρης.

Καλλιέργειες

Οι πειραματισμοί του Δημήτρη στο χωράφι σχετίζονται με τη δοκιμή καλλιεργειών και ποικιλιών, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Όπως εξηγεί, «προσπαθήσαμε στα χρόνια της κρίσης, όπου τα περισσότερα προϊόντα δεν πάνε καλά, να δοκιμάσουμε κι άλλες καλλιέργειες.

Καθώς ο τόπος εδώ δεν δίνει πολλές επιλογές, βάλαμε λειμώνες για ζωοτροφή, σόγια και ελαιοκράμβη, οι οποίες καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό σε άλλες περιοχές και τις οποίες δεν δοκιμάζαμε για χρόνια». Ψάχνοντας να βρει αυτό που είναι καλύτερο για την καλλιέργειά του, ο 36χρονος αγρότης συμμετέχει πειραματικά σε δοκιμή ποικιλιών βάμβακος. «Συνεργαζόμαστε με μια μεγάλη εταιρεία στον χώρο των εισροών για τη δοκιμή καινούργιων ποικιλιών βάμβακος που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, για να δούμε πώς θα εξελιχθούν και τι αποτέλεσμα θα έχουν.

Είχε ξεκινήσει η όλη διαδικασία από τον πατέρα μου και τώρα το συνεχίζω εγώ πειραματικά, σε δικό μου κτήμα. Μας ενδιαφέρει γενικά να αναζητήσουμε τι καινούργιο και καλύτερο υπάρχει», αναφέρει ο Δημήτρης.

Απαραίτητη η συμβουλευτική

Ως νέος αγρότης με σπουδές, ο Δημήτρης αντιλαμβάνεται ότι η συμβουλευτική καθοδήγηση μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο χωράφι. «Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό να σε κατευθύνει κάποιος, αρκεί αυτό να γίνεται αντικειμενικά και όχι προς όφελος δικό του για την πώληση, παραδείγματος χάριν, κάποιων προϊόντων. Η συμβουλευτική, ειδικότερα για τους αγρότες που λειτουργούν μόνο με βάση την εμπειρία, είναι απαραίτητη, αν γίνει με σωστό τρόπο».

Τεχνολογίες

Ο Δημήτρης ήταν από τους πρώτους αγρότες της περιοχής που χρησιμοποίησαν τεχνολογικά συστήματα προς όφελος των καλλιεργειών τους. «Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, ήμασταν οι πρώτοι στην περιοχή που δοκιμάσαμε πειραματικά τα συστήματα με gps που τοποθετούνται στα τρακτέρ, ώστε να κινούνται με ακρίβεια. Αν και υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή με την χαρτογράφηση, όσο περνάει ο καιρός εξελίσσονται τα συστήματα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, μας βοηθούσαν ώστε να μην κάνουμε άσκοπες κινήσεις στο χωράφι. Ήταν μηχανήματα που έλεγχαν να μην περάσει διπλή φορά το φάρμακο από το ίδιο σημείο ή να μη ρίξουμε περισσότερο λίπασμα στο ίδιο σημείο. Επίσης, είχαμε τοποθετήσει παρόμοια συστήματα και στα παρελκόμενα, ώστε να πέφτει σωστά ο σπόρος στο χωράφι. Θεωρώ ότι υπάρχει αναγκαιότητα να μπουν στο χωράφι οι νέες τεχνολογίες και να το μάθουν οι αγρότες, κυρίως οι νεότεροι».