Δημήτρης Τσιουρής: «Ναι στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, όχι στο κλείσιμο των ΤΟΕΒ»

Σύμφωνος με την προοπτική σύστασης Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, χωρίς όμως να κλείσουν οι ΤΟΕΒ, οι οποίοι «είναι απαραίτητοι για να επιλύουν τοπικά προβλήματα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο».

Δημήτρης Τσιουρής, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού

Λίγο μετά τη σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με τους προέδρους των ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία και τη συζήτηση που ξεκίνησε για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο κ. Τσιουρής δήλωσε:

«Το σύνολο των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας συμφωνεί με τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, δέχεται τον πλήρη οικονομικό και διοικητικό έλεγχο των υπαρχόντων ΤΟΕΒ, αλλά δεν δέχεται και είναι αντίθετο με την πρόταση για κλείσιμο των τοπικών ΤΟΕΒ».

Όπως εξηγεί: «Οι ΤΟΕΒ είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και απαρτίζονται από αγρότες-μέλη. Οι δε υπάλληλοι πληρώνονται με εισφορές των αρδευτών. Δεν έχουν καμία σχέση με τον προϋπολογισμό του κράτους. Εφόσον κλείσουν, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα ως προς την άρδευση των χωραφιών και όχι μόνο».

Υδροκέφαλο διοικητήριο

Σύμφωνα με τον κ. Τσιουρή, «με τη δημιουργία ενός υδροκέφαλου διοικητηρίου είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούνται στα χωριά μας, χωρίς την άμεση επαφή με τους αρδευτές σε καθημερινή βάση. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν οι ΤΟΕΒ, να ολοκληρωθούν βασικά έργα, όπως το φράγμα του Αχελώου, να δοθεί φτηνή ηλεκτρική ενέργεια και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Μόνο έτσι δεν θα φτάσουμε στην ερημοποίηση των χωριών μας, που αυτήν τη στιγμή αγγίζει το 70%».

Ο ίδιος, κλείνοντας, τονίζει ότι «οι ασκήσεις επί χάρτου είναι καλές, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι των Οργανισμών λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτό είναι αδύνατον να το κάνει ένας υπάλληλος του Δημοσίου. Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς».