Δημοπρατείται η κατασκευή οδού προσπέλασης στον “Τόπο του Βοσκού” στα Ανώγεια

Δημοπρατείται η κατασκευή οδού προσπέλασης στον

Ξεκινά η δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή οδού προσπέλασης στον τόπο του Βοσκού» στα Ανώγεια με χρηματοδότηση 91.500 ευρώ, από την Περιφέρεια Κρήτης, μετά την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό οδικό έργο το οποίο θα βοηθήσει στην ανάδειξη του «Τόπου του Βοσκού», με παραδοσιακές εγκαταστάσεις σε θεματικό πάρκο, για την ανάδειξη της κτηνοτροφίας του ορεινού όγκου. Η λειτουργία του «Τόπου του Βοσκού» θα γίνει μέσω Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και στην οποία, κυρίαρχα θα αναδεικνύεται αλλά και θα διδάσκεται η τέχνη της κτηνοτροφίας, της τυροκόμησης, ενώ θα λειτουργούν βιωματικές θεματικές ενότητες για την παραδοσιακή κτηνοτροφία που μεταξύ άλλων αναμένεται να μαγνητίσει τους τουρίστες που επισκέπτονται τα Ανώγεια και τον ορεινό Μυλοπόταμο.

Το θεματικό πάρκο αποτελείται από παραδοσιακά κτισμένους με πέτρες του Ψηλορείτη χώρους, μεταξύ αυτών, το μιτάτο των βοσκών όπου υπάρχει ο Κούμος, ο χώρος που φτιάχνουν οι βοσκοί τα τυριά, ένας χώρος εκθέσεων, αποθήκες τυριού και εργαστήριο της υφαντικής τέχνης δεδομένου ότι στον εξοπλισμό των βοσκών αλλά και στην ενδυματολογική κουλτούρα των μελών των οικογενειών τους η υφαντική τέχνη διαδραμάτισε και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Παράλληλα υπάρχει το αμφιθέατρο για σχετικές εκδηλώσεις η όψη του οποίου αρχιτεκτονικά στηρίχτηκε στην ιδέα ενός αλωνιού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο «Τόπος του Βοσκού», θα φανερώσει σε επισκέπτες, τουρίστες και συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα, το μεγαλείο της ζωής των κτηνοτρόφων αλλά και της αξίας της κτηνοτροφίας για τους ορεινούς όγκους. Βασικός πυλώνας της ζωής των ορεσίβιων κοινωνιών είναι όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης όλα όσα δένονται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία και την ίδια αυτή καθ΄ αυτή τέχνη. «Μιας και το να είσαι κτηνοτρόφος δεν είναι μόνο επάγγελμα αλλά μία τέχνη που δένει τον άνθρωπο με τη φύση, τους άλλους ανθρώπους κάνοντας τον υπερασπιστή όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της γνήσιας κρητικής και ανωγειανής ταυτότητας και κουλτούρας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Με το δρόμο που θα κατασκευασθεί αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η απρόσκοπτη βατότητα προς το θεματικό πάρκο, αλλά και με τις παρεμβάσεις σε ηλεκτροφωτισμό και φυτεύσεις πρασίνου, ο «Τόπος του Βοσκού» θα αναδειχθεί σε ένα αριστούργημα τοποθετημένο σε σημείο με πανοραμική θέα των ορεινών όγκων του Μυλοποτάμου και του Ψηλορείτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ