Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου: Στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής μέσω της εκπαίδευσης

Νέα ειδικότητα για την αγροτική οικονομία στο Μεσολόγγι

Η αυξημένη απασχόληση στον αγροτικό τομέα στην περιοχή του Μεσολογγίου, αλλά και η ανάγκη της εποχής για την απόκτηση γνώσεων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή, οδήγησε στην πρόταση για μία νέα ειδικότητα από το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, με τίτλο «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας».

«Ως ΙΕΚ, προσπαθούμε να βοηθήσουμε την τοπική γεωργική παραγωγή και να προτείνουμε ειδικότητες που θα ενισχύσουν όσους ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα με την αλιεία στην περιοχή μας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Δ. ΙΕΚ, Ιωάννης Χατζής, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο προχώρησαν στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η νέα ειδικότητα έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το ΙΕΚ τα προηγούμενα χρόνια για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της περιοχής, με τη δημιουργία ειδικοτήτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, αλλά και το μάρκετινγκ, με εξειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα.

Όσον αφορά την ειδικότητα για την Αγροτική Οικονομία, ο κ. Χατζής εξηγεί ότι «υπάρχει ολοκληρωμένος και εγκεκριμένος οδηγός σπουδών και τα μαθήματα αφορούν αντικείμενα όπως εντομολογία, φυτοπαθολογία και εδαφολογία-λιπασματολογία, ενώ όσο προχωρούν τα εξάμηνα οι εκπαιδευόμενοι καταρτίζονται σε μαθήματα όπως η γεωργική πολιτική, η λογιστική και η οικονομία».

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζής, «η διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί με βάση αυτές θα αποφασίσει τελικά το υπουργείο αν υπάρχει το αναγκαίο ενδιαφέρον υποψηφίων για τη λειτουργία του τμήματος. Δηλαδή, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, και να προχωρήσει στην εγγραφή του μέχρι και την παραμονή έναρξης των μαθημάτων, τον Οκτώβριο. Για να εγκρίνει το υπουργείο μία ειδικότητα, χρειάζονται περίπου 15 ηλεκτρονικές αιτήσεις».

Όπως σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ, έτσι και σε αυτό του Μεσολογγίου, η βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι απόφοιτος λυκείου. Η κατάρτιση είναι δύο χρόνια, η φοίτηση είναι δωρεάν και, όπως αναφέρει ο κ. Χατζής «παράλληλα με το δεύτερο έτος πραγματοποιείται και πρακτική άσκηση, η οποία ενδέχεται να μπορεί να αναγνωριστεί αν κάποιος αποδεδειγμένα εργάζεται στο αντικείμενο. Τα μαθήματα αφορούν τόσο θεωρητική, όσο και εργαστηριακή εκμάθηση».

Απασχόληση

Οι εν δυνάμει απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας θα μπορούν να απασχοληθούν, σύμφωνα με το ΙΕΚ, σε υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και συνεταιρισμούς, ως στελέχη διακίνησης, εμπορίας και διαχείρισης γεωργικών προϊόντων, εφοδίων και μηχανημάτων, αλλά και ως αυτοαπασχολούμενοι, ιδρύοντας ή συνεχίζοντας μία οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.