Το Δημόσιο να παραχωρήσει στους αγρότες τα αναξιοποίητα στρέμματά του

Πρόταση Ν. Πρίντζου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων

«Τα στρέμματα του Δημοσίου να δοθούν στους αγρότες για να φτιάξουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο σε δύο και τρία στρέμματα, ώστε να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα και να ζήσουν. Ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολα, κάθε χρόνο πάει και χειρότερα, ενώ η πολιτεία έχει βαριά ευθύνη και πρέπει να ξεκαθαρίσει τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε στον τόπο μας».

Αυτά ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, στο περιθώριο παρουσίασης της ενεργειακής επένδυσης που πραγματοποιεί ο συνεταιρισμός μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σύμφωνα με τον Βολιώτη συνεταιριστή, «η Ελλάδα έχει 37.000.000 στρέμματα που καλλιεργεί και από αυτά οι αγρότες καλλιεργούν τα 19.000.000. Τα υπόλοιπα εκατομμύρια ανήκουν στο κράτος και ειδικότερα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, ενώ ακόμη και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατέχει κτήματα στον Βόλο.

Μιλάμε για το 1% της γης που έχει δικαίωμα να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Στον Νομό Μαγνησίας υπάρχουν πάνω από 200.000 στρέμματα που ανήκουν στο Δημόσιο. Και ερωτώ, αυτά ποιος θα τα καλλιεργήσει; Ποιος καλλιεργεί τα 12.000 στρέμματα στην Κάρλα; Τι αποδίδουν; Ζήτησα από την πολιτεία να δοθούν στον συνεταιρισμό και να καλλιεργούνται για να παράγονται προϊόντα και να προσφέρονται δωρεάν στους κτηνοτρόφους των παρακάρλιων χωριών. Δυστυχώς, εδώ και έξι χρόνια δεν γίνεται τίποτα».

Αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών, οι οποίοι δεν έχουν παρέμβει ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Πρίντζος κατέληξε: «Τα τσιφλίκια στον θεσσαλικό κάμπο γίνονται ξανά και οι νέοι ζουν από τις συντάξεις και από τους γονείς τους, ενώ οι αγρότες έχουν 40 και 50 στρέμματα και δεν μπορούν να ζήσουν. Κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει».