Δυναμικό κοινό στην κατανάλωση βιολογικών οι νέοι στη Γαλλία

Οι καταναλωτές μεταξύ 18 και 24 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών βιολογικών προϊόντων στη Γαλλία. Ακόμη, το 27% από αυτούς είναι καταναλωτές που ξεκίνησαν την κατανάλωση βιολογικών μέσα στον τελευταίο χρόνο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 17% σε όλες τις άλλες ηλικίες, πράγμα το οποίο υποδεικνύει μια «έκρηξη» της κατανάλωσης βιολογικών φρούτων και λαχανικών στη νέα γενιά, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Φεβρουαρίου της Agence Bio. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξης του 27% των ηλικιών 18-24 ετών δηλώνει ότι επιθυμεί να αυξήσει την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εν συγκρίσει με το 21% σε εθνική κλίμακα.

Μεταξύ των διάφορων κατηγοριών βιολογικών, τα φρούτα και λαχανικά είναι τα πλέον δημοφιλή, κατέχοντας το 78% από το 2015. Στη Γαλλία, οι τιμές αυτών των προϊόντων είναι το πρώτο αντικίνητρο για την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, αντίθετα με τις μεγαλύτερες γενιές, οι νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι φυσικό να πληρώσουν περισσότερα για βιολογικά τρόφιμα απ’ ό,τι για συμβατικά, σε ποσοστό 47% στο ηλικιακό γκρουπ 18-24. Σύμφωνα με την Agence Bio, αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των ηλικιών λέει πολλά για μια γενιά που είναι πιο κοντά στη δύναμη της ζωής με την ευρεία έννοια παρά στην αγοραστική δύναμη με τη στενή και αυστηρή έννοια. Γενικά, πάντως, το ποσοστό των Γάλλων που θεωρούν λογικό τα βιολογικά να είναι ακριβότερα ως προϊόντα μειώθηκε σε 34% από 41% το 2017.

Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι μεγαλύτερη στην περιοχή της Βρετάνης, όπου το 18% του πληθυσμού τρώει βιολογικά κάθε μέρα και 77% τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ η μικρότερη κατανάλωση καταγράφηκε στην Hauts-de-France, με το ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης βιολογικών στο 7%.

Για τους Γάλλους, σύμφωνα με το βαρόμετρο, ο πρωταρχικός λόγος για την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι η προστασία της υγείας (69%). Ως ακόμη δύο σημαντικοί λόγοι αναδεικνύονται η ποιότητα και η γεύση των προϊόντων (58%) και η προστασία του περιβάλλοντος (56%).

Η Agence Bio, πάντως, σημειώνει πως, δεδομένου ότι η έρευνα διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη του Δεκεμβρίου, στις αρχές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», με βάση την «ψυχρή στάση» των Γάλλων, ορισμένα συμπεράσματα μπορεί να έχουν υπερεκτιμημηθεί ή υποεκτιμηθεί.