Δυνατότητες ένταξης αγελαδοτρόφων σε επενδυτικά προγράμματα, υποσχέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ,  Χ.Κασίμης

Σλοβενία: Σε συναγερμό οι αρχές για την εισαγωγή

Να μεριμνήσει άμεσα η πολιτεία για το πρόγραμμα για τον έλεγχο των αποδόσεων γάλακτος ζήτησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, Ελλάδας μ΄ επικεφαλής τον Θανάση Βασιλέκα ενώ σε συνάντηση, που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπο Κασίμη ζήτησαν να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα αλλά και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

Επεσήμαναν πως η χώρα δεν μπορεί να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αν δεν έχει αυτάρκεια και ζήτησαν να υπάρξει μοριοδότηση για να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα. Ο κ.Κασίμης τόνισε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα επιλεξιμότητας μέσα από προγράμματα περιφερειών ή σε μέτρο για τις σταβλικές εγκαταταστάσεις ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν και δυνατότητες επενδυτικών προγραμμάτων για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Αρχικά, πενταμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, μ΄ επικεφαλής τον πρόεδρο, Θανάση Βασιλέκα, κατά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή, με βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη βουλευτή  Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και το βουλευτή Καβάλας, Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν  οι αγελαδοτρόφοι: Χρήστος Βουλγαρίδης, Γιώργος Κεφαλάς, Θανάσης Παπαπαναγιώτου και Δημήτρης Τζελέπης.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με στενούς συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, Αριστείδη Στρατάκο και Διονύση  Αντωνόπουλο και Σωκράτη Περδικάρη.

Ακολούθως είχαν συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπο Κασίμη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα ένταξης για το πρόγραμμα με την ένταξη των μονάδων για σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά και στη δυνατότητα μοριοδότησης μέσω των Περιφερειών, που έχουν ανεπτυγμένη αγελαδοτροφία ενώ θεώρησε πως είναι λογικό αίτημα να διοργανωθεί  εθνική συνδιάσκεψη για την ελληνική αγελαδοτροφία.

Η τιμολογιακή πολιτική των γαλακτοβιομηχανιών, είπαν οι παραγωγοί, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, καθιστούν τη χώρα μας, μη ανταγωνιστική στις τιμές παραγωγού, σε σχέση με τις όμορες ή κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, στις οποίες δίνονται επενδυτικά κίνητρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ακριτικές αγροτικές περιοχές, να χάσουν και τις λίγες επιχειρήσεις που απέμειναν.

Οι παραγωγοί της ΕΦΧΕ εξήγησαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στον κλάδο, παρά τις υποσχέσεις ό,τι  θ΄ αλλάξει κάτι. Ζήτησαν, δε, να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα, πότε και πως θα ενταχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την προέλευση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών.  Πρόκειται για μία διάταξη, που επανειλημμένα έχουν ζητήσει να επανέλθει, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της αγοράς και ζήτησαν να υπάρξει σαφής ένδειξη για τις ελληνικές εκτροφές. Οι παραγωγοί ζήτησαν επίσης να υπάρξει  βοήθεια της πολιτείας ως προς το ζήτημα της εκρίζωσης των ζωονόσων.

Οι γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι ζήτησαν εντατικούς ελέγχους στην αγορά για ελληνοποιήσεις και η πολιτεία να μεριμνήσει για το πρόγραμμα ελέγχου των αποδόσεων, στο οποίο οι καθυστερήσεις είναι, όπως είπαν, τραγικές. Επέστησαν  μάλιστα την προσοχή της κυβέρνησης στην μαζική έξοδο παραγωγών από το επάγγελμα, καθώς προχωρούν σε σφαγές ακόμη και σε παραγωγικά ζώα, λόγω της αδυναμίας τους, να τα ταΐσουν.