Στα διόδια Μοσχοχωρίου οι αγρότες των Τεμπών – συμβολική διακοπή κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ σήμερα

Στο μπλόκο τη Νίκαιας η αντιπολίτευση, στάση αναμονής από το Μαξίμου

Σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων στο Mοσχοχώρι, επιτρέποντας στους διερχόμενους οδηγούς να μην καταβάλουν αντίτιμο, μοιράζοντας τους ταυτόχρονα ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματα τους, προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης θα προχωρήσουν σε συμβολική διακοπή κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ.

H Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους αγρότες να βρίσκονται στις 3:00 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας, προκειμένου να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ενώ στις 5:00 αναμένεται να επισκεφθεί το μπλόκο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης αναμένονταν να επισημοποιήσει την επίσκεψη του στο μπλόκο της Νίκαιας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την Παρασκευή, ενώ η συνάντηση του με την ΣΕ θα γίνει στο δημαρχείο Λάρισας, για λόγους ασφαλείας. Τέλος θετικά έχουν απαντήσει για σχετική επίσκεψη ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος του Μέρα-25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής για συνάντηση, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Η πρόσκληση

Η πρόσκληση της ΣΕ των μπλόκων προς τα πολιτικά κόμματα αναφέρει τα εξής: Μετά την πανελλαδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή 30 μπλόκων, την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση και κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων, προσκαλούμε τον αρχηγό του κόμματός σας να επισκεφτεί τα μπλόκα για να εκφράσει την συμπαράσταση του κόμματός σας στον δίκαιο αγώνα μας και στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, που είναι μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.α.), καθώς και  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις. Τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Παντού μπλόκα

Στο μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Σ.Ε. μετά το στήσιμο 34 μπλόκων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «όσο και να επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει τη δυναμική των μπλόκων, αυτή πλέον δεν κρύβεται. Καθημερινά δεχόμαστε την συμπαράσταση και τη στήριξη φορέων, συλλογικοτήτων και σωματείων και αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε».

Στη μάχη και οι αγρότες της Δεσκάτης

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Δεσκάτης εκπέμπουν για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο αγωνιώδες  S.O.S επιβίωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση τους «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας τη γη μας. Δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας λόγου του μεγάλου δυσβάστακτου κόστους. Οι  πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση του Φ.Π.Α και των άλλων «μέτρων» συνιστούν τουλάχιστον κοροϊδία και εμπαιγμό για όλους τους σκληρά αγωνιζόμενους για την επιβίβαση γεωργοκτηνοτρόφους.

Το αγροτικό πετρέλαιο έχει φτάσει στα ύψη! Η κυβέρνηση πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων σε μια μερίδα αγροτών μόνο και στο 1/3 του ποσού που δινόταν πριν την κατάργηση της επιστροφής φόρου με το τρίτο μνημόνιο, όταν η τιμή ντίζελ ήταν πολύ φθηνότερη.

Τα λιπάσματα είναι απλησίαστα 300% πάνω, το ίδιο και φυτοφάρμακα και κτηνιατρικά φάρμακα 50% πάνω. Οι λογαριασμοί και του αγροτικού ρεύματος είναι διπλάσιοι και συνεχίζουν το ανηφορικό τους ράλι! Οι εξαγγελίες της για μειώσεις το εξάμηνο που πέρασε με τις πολύ ,μειωμένες ανάγκες άρδευσης αποτελούν εμπαιγμό.

Η επιδότηση 7% στις ζωοτροφές και για το διάστημα Γενάρης – Μάρτης 2022 μόνο είναι στάχτη στα μάτια των σκληρά δοκιμαζόμενων κτηνοτρόφων, ενώ οι ζωοτροφές ανέβηκαν 40%».