Διον. Σταμενίτης: Έως τις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η εγκατάσταση 3.000 σταθμών συλλογής δεδομένων
Στα πολλαπλά οφέλη του καινοτόμου προγράμματος «Γεωργία με Ευφυΐα» που τρέχει το ΥΠΑΑΤ και στην μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των αγροτών αναφέρθηκε, σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας στην ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή»
21/11/2024 39'' διάβασμα
Ο υφυπουγός μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα εργαλεία που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ για τον μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΠΑΑ. «Στο υπουργείο έχουμε να διαχειριστούμε πάνω από 800 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φυσικά έχουμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης -που ευτυχώς για τη χώρα μας με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη – διαθέτουμε 19,3 δις ευρώ και αυτήν την προγραμματική περίοδο, εκ των οποίων 5 δις ευρώ θα διατεθούν σε επενδύσεις στον αγροτικό κόσμο».
Ειδικότερα, στα βασικά σημεία της τοποθέτησης του για το εν λόγω πρόγραμμα ο κ. Σταμενίτης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τρέχει το πρόγραμμα Γεωργία με Ευφυΐα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εγκαταστήσουν σταθμούς συλλογής δεδομένων στα αγροτεμάχια και να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.
Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι συνολικά 3.000 σταθμοί και είναι σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει πάρα πολλοί αγρότες συμμετοχή, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποίει τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Έτσι λοιπόν από τους σταθμούς που θα εγκατασταθούν θα μπορούν οι παραγωγοί, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, οι γεωργικοί σύμβουλοι κ.ά. να λαμβάνουν σημαντικά δεδομένα.
Μέσω του προγράμματος, για παράδειγμα, οι αγρότες ενημερώνονται για όλες τις πληροφορίες του αγροτεμαχίου τους, ποιες είναι οι συνθήκες υγρασίας τι γίνεται με τη λίπανση, τι άλλο απαιτεί η αγροτική παραγωγή για να παρέμβουν.
Μέσω αυτών των πληροφοριών δίνεται η δυνατότητα της μεγάλης εξοικονόμησης στο νερό που είναι το ζητούμενο αυτήν την εποχή, όπως επίσης θα μας δώσει και ακρίβεια στην παρέμβαση των λιπασμάτων ή των φυτοφαρμάκων. Άρα λοιπόν θα έχουμε και ποιοτικότερη και οικονομικότερη παραγωγή. Ο αγροτικός κόσμος θα μεταβεί από την εμπειρία στην επιστημοσύνη. Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορούμε να έχουμε αγροτική παραγωγή που θα είναι βιώσιμη και ανθεκτική στις νέες κλιματολογικές συνθήκες».