Διπλής όψεως… τα γκρέιπφρουτ σε Αργολίδα και Μεσσηνία

21/01/2025
1' διάβασμα
diplis-opseos-ta-gkreipfrout-se-argolida-kai-messinia-344312

Μια καλή χρονιά μετράνε οι παραγωγοί γκρέιπφρουτ στην Αργολίδα, ενώ στη Μεσσηνία βρίσκονται ακόμα στην αρχή της συγκομιδής λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, που απορροφήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες. Όπως εξηγεί η παραγωγός Αναστασία Καπετάνου από την Αργολίδα, «η παραγωγή μου που είναι κυρίως κόκκινα γκρέιπφρουτ είχε μία μείωση του 20%, αλλά η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 50-55 λεπτά. Η απορρόφηση στην αγορά έγινε πολύ εύκολα, αφού μέσα από την πορεία των χρόνων που καλλιεργώ, έχω έτοιμο πελατολόγιο και μακάρι να είχα ακόμα περισσότερες ποσότητες». Η συγκομιδή στην Αργολίδα άρχισε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στη Μεσσηνία. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χρήστος Δρες, «η κατάσταση επιδεινώνεται. Φέτος, η έλλειψη εργατικών χεριών ήταν ακόμα πιο έντονη, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να έχουμε συγκομίσει μόλις το 15%-20% της συνολικής παραγωγής μας. Οι εργάτες που υπάρχουν φτάνουν μόνο για τις ελιές». Κανονικά, η συγκομιδή ξεκινά στην περιοχή στα μέσα Δεκεμβρίου. «Σε ό,τι αφορά τις τιμές, λόγω των προβλημάτων στη συγκομιδή, ακόμα δεν διαμορφώθηκε οριστικά η τιμή. Την περασμένη χρονιά, ήταν στα 18 έως 20 λεπτά», σημειώνει ο κ. Δρες, ο οποίος αναφέρει ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι εισαγωγές, κυρίως από την Αίγυπτο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: