Διπλής όψεως… τα γκρέιπφρουτ σε Αργολίδα και Μεσσηνία

Μια καλή χρονιά μετράνε οι παραγωγοί γκρέιπφρουτ στην Αργολίδα, ενώ στη Μεσσηνία βρίσκονται ακόμα στην αρχή της συγκομιδής λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, που απορροφήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες. Όπως εξηγεί η παραγωγός Αναστασία Καπετάνου από την Αργολίδα, «η παραγωγή μου που είναι κυρίως κόκκινα γκρέιπφρουτ είχε μία μείωση του 20%, αλλά η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 50-55 λεπτά. Η απορρόφηση στην αγορά έγινε πολύ εύκολα, αφού μέσα από την πορεία των χρόνων που καλλιεργώ, έχω έτοιμο πελατολόγιο και μακάρι να είχα ακόμα περισσότερες ποσότητες». Η συγκομιδή στην Αργολίδα άρχισε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στη Μεσσηνία. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χρήστος Δρες, «η κατάσταση επιδεινώνεται. Φέτος, η έλλειψη εργατικών χεριών ήταν ακόμα πιο έντονη, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να έχουμε συγκομίσει μόλις το 15%-20% της συνολικής παραγωγής μας. Οι εργάτες που υπάρχουν φτάνουν μόνο για τις ελιές». Κανονικά, η συγκομιδή ξεκινά στην περιοχή στα μέσα Δεκεμβρίου. «Σε ό,τι αφορά τις τιμές, λόγω των προβλημάτων στη συγκομιδή, ακόμα δεν διαμορφώθηκε οριστικά η τιμή. Την περασμένη χρονιά, ήταν στα 18 έως 20 λεπτά», σημειώνει ο κ. Δρες, ο οποίος αναφέρει ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι εισαγωγές, κυρίως από την Αίγυπτο.