Διπλό χτύπηµα στους αγρότες από την ουρά του νόµου Κατρούγκαλου

Αλλάζει από 1/1/2018 ο τρόπος υπολογισµού των εισφορών, αλλά και το ποσοστό τους στο εισόδηµα

Διπλό χτύπηµα στους αγρότες από την ουρά του νόµου Κατρούγκαλου

Διπλό χτύπηµα στις τσέπες των αγροτών φέρνουν οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές που τίθενται σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2018, σε εφαρµογή του νόµου Κατρούγκαλου, αλλά και των δεσµεύσεων που έχουν από την περασµένη άνοιξη αναληφθεί απέναντι στους δανειστές.

Ειδικότερα, από 1ης Ιανουαρίου 2018 αυξάνεται στο 16% (από 14%) ο συντελεστής υπολογισµού των εισφορών σύνταξης των αγροτών, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των ασφαλίστρων επί του εισοδήµατος στο 23,2% (συνυπολογιζοµένων και της εισφοράς υγειονοµικής περίθαλψης 6,95% και αγροτικής εστίας 0,25%). Πρόκειται για το δεύτερο βήµα στον δρόµο για την πλήρη εξίσωση των αγροτών µε τους υπόλοιπους ασφαλισµένους απέναντι στον ΕΦΚΑ, η οποία θα έρθει το 2022, χρονιά κατά την οποία οι εισφορές σύνταξης θα ανέλθουν στο 20% και το συνολικό ποσοστό των ασφαλίστρων στο 26,95%. Υπενθυµίζεται ότι στα ενδιάµεσα έτη οι εισφορές σύνταξης θα αυξηθούν κλιµακωτά ως εξής: 18% το 2019, 19% το 2020 και 19,5% το 2021.

Από τη νέα χρονιά, όµως, αλλάζει και η βάση υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών, αφού πλέον στο ασφαλιστέο εισόδηµα θα συµπεριλαµβάνονται και οι εισφορές του προηγούµενου έτους. Για την πρώτη χρονιά εφαρµογής του µέτρου, προβλέπεται έκπτωση 15%, δηλαδή οι εισφορές θα υπολογίζονται στο 85% του αθροίσµατος του φορολογητέου εισοδήµατος των αγροτών και των εισφορών του προηγούµενου έτους, η οποία, ωστόσο, από το 2019 καταργείται. Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», από την ανατροπή αυτή δεν θίγονται ιδιαίτερα οι αγρότες µε εισοδήµατα κάτω των 5.000 ευρώ (για τους οποίους η βάση υπολογισµού των εισφορών παραµένει, ως επί τω πλείστον, στο κατώτερο όριο των 4.923 ευρώ). Από εκεί και πάνω, ωστόσο, η επιβάρυνση αυξάνεται αρκετά, ανάλογα µε τον τζίρο του παραγωγού.

Την πρώτη «κρυάδα» οι αγρότες-ασφαλισµένοι θα τη λάβουν µε τα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου, τα οποία θα αναρτηθούν τον Ιανουάριο.