Διψήφια αύξηση για το αχλάδι και σχεδόν σταθερές ποσότητες στο μήλο αναμένει φέτος η Ευρώπη

Εργάτες γης, επιπτώσεις του κορωνοϊού στο εμπόριο και Brexit προβληματίζουν παραγωγούς και εξαγωγείς

Αυξημένες ποσότητες για το αχλάδι και παραγωγή λίγο κάτω από τα περσινά επίπεδα για το μήλο αναμένει η ΕΕ για το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προέκυψαν στο φετινό –διαδικτυακό λόγω των επιβεβλημένων από τον κορωνοϊό συνθηκών– συνέδριο της Prognosfruit, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου.

Η Σερβία, που είχε προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το φετινό συνέδριο, θα αποτελέσει τον τόπο διεξαγωγής του για το 2021, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της διοργάνωσης. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας και όσα αυτή συνεπάγεται φαίνεται ότι απασχόλησαν τους συμμετέχοντες, παράλληλα με τις προβλέψεις για την επερχόμενη παραγωγή, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το Brexit.

Ανεβαίνει και πάλι η Πολωνία στα μήλα

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), εν αναμονή και της δημοσίευσης των τελικών στοιχείων το επόμενο διάστημα, η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων το 2020, στις 21 παραγωγικές χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτή, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 10,7 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένη της περσινής, κατά μόλις 1%.

Ποσότητα, ωστόσο, μειωμένη κατά 4% από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους παραγωγές, αυξημένη κατά 17% αναμένεται η πολωνική, αλλά χαμηλότερη κατά 4% από τον μέσο όρο τριετίας, με τη χώρα να κρατά τα ηνία της ευρωπαϊκής παραγωγής και τις Ιταλία και Γαλλία να ακολουθούν.

Μειωμένη κατά μόλις 1% αναμένεται η ιταλική παραγωγή, τη στιγμή που η γαλλική εκτιμά μείωση κατά 13% από τους περσινούς μεγάλους όγκους. Αυξημένη, αντίθετα, κατά 5% από πέρυσι εκτιμάται η παραγωγή της Ελλάδας, στους 289.000 τόνους. Σε ό,τι αφορά τις κυριότερες ποικιλίες, στους σχεδόν 2 εκατ. τόνους αναμένεται να ανέλθει η παραγωγή των Golden Delicious, μειωμένη κατά 13% της περσινής, στους 1,5 εκατ. τόνους τα Gala, αυξημένη από πέρυσι κατά 4%, ενώ 660.000 τόνοι και 598.000 τόνοι αναμένονται αντίστοιχα στα Red Delicious και τα Idared.

Παραγωγή μήλων ανά χώρα (ΕΕ-27 και Μεγ. Βρετανία)
*Ποσότητες σε 1.000 τόνους

Ανακάμπτουν τα ιταλικά αχλάδια

Αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά μόλις 1% σε σύγκριση με τον τριετή μέσο όρο αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή αχλαδιών (των 19 χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση), η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 2,2 εκατ. τόνους.

Στους 642.000 τόνους εκτιμάται η ιταλική παραγωγή, στους 373.000 τόνους η ολλανδική και στους 362.000 τόνους η βελγική, σύμφωνα με τη WAPA, χώρες που αποτελούν την πρώτη τριάδα των παραγωγικών κρατών της ΕΕ. Ανάκαμψη κατά 77% από τους περσινούς όγκους αναμένουν οι Ιταλοί, ενώ και το Βέλγιο αναμένει αυξημένες ποσότητες κατά 9%, τη στιγμή που σταθερή εκτιμάται η ολλανδική παραγωγή.

Αντίθετα, απώλειες της τάξεως του 22% αναμένει η Πορτογαλία και 4% η Ισπανία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για 66.000 τόνους και αύξηση κατά 13% από τις περσινές ποσότητες. Αύξηση κατά 4% πανευρωπαϊκά εκτιμάται για τα Conference (927.000 τόνοι), τη στιγμή που διπλάσιες των περσινών και κατά 9% πάνω από το μέσο όρο τριετίας αναμένονται φέτος οι ποσότητες για τα Abate Fetel (287.000 τόνοι). Κατά 21% εκτιμάται η αύξηση για τα William BC, στους 242.000 τόνους.

Παραγωγή αχλαδιών ανά χώρα (ΕΕ-27 και Μεγ. Βρετανία)
*Ποσότητες σε 1.000 τόνους

Ανησυχούν καλλιεργητές και εξαγωγείς

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσαν και οι επιπτώσεις της COVID-19 και η αβεβαιότητα για το μέλλον, που προκαλεί η πανδημία. Μπορεί το ξέσπασμά της να προκάλεσε επιτάχυνση των πωλήσεων τον Μάρτιο, περιορίζοντας σημαντικά τα αποθέματα της περασμένης χρονιάς και η πίεση στην αγορά από προμηθευτές «εκτός εποχής» να παρέμεινε χαμηλή σε μία πρώιμη χρονιά, κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, ωστόσο οι ανησυχίες για τους εποχικούς εργάτες, τα αυξημένα κόστη λόγω των κοινωνικών αποστάσεων που πρέπει να τηρηθούν και των μέτρων που σχετίζονται με την προστασία του εξοπλισμού, τη μεταφορά και τη διαμονή τους, παραμένουν αυξημένες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της WAPA, Philippe Binard.

Στα παραπάνω προστίθενται και οι παράμετροι για τις άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις που θα έχουν οι τρέχουσες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, στο εμπόριο, στην πρόσβαση στην αγορά, στα logistics και φυσικά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Δασμοί και συνοριακοί έλεγχοι από το τέλος του έτους, όταν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει και επίσημα από την ΕΕ, βαραίνουν περαιτέρω τους εμπόρους, δεδομένου ότι η χώρα απορροφά σημαντικό ποσοστό των ποσοτήτων που διακινούνται ενδοκοινοτικά σε φρούτα και λαχανικά, υποστήριξε ο Binard.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, οι συνθήκες που επικρατούν μπορεί να παρουσιάζουν και μία ευκαιρία για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα, οι οποίες θα μπορούσαν να «χτίσουν» γύρω από τα οφέλη τους για την υγεία, μία τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την παρουσίαση των προβλέψεων στο συνέδριο πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας της WAPA, ενώ ανάλυση της αγοράς πραγματοποίησε ο Helwig Schwartau, αναλυτής της εταιρείας AMI. Στις τελευταίες τάσεις στο κομμάτι της μεταποίησης αναφέρθηκε ο Franz Ennser διευθύνων σύμβουλος της Austria Juice, για το κομμάτι των βιολογικών μίλησε ο Fritz Prem, πρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ για τα βιολογικά φρούτα, ενώ μετά τις παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν δύο πάνελ συζητήσεων, ένα για το κάθε προϊόν.