Δολωματικός ψεκασμός κατά της μύγας Μεσογείου σε ποικιλίες εσπεριδοειδών

LIFE-BIODELEAR: Μία καινοτομία για την καταπολέμηση της μύγας της Μεσογείου

Το δόλωμα αποτελείται από νερό, ελκυστική ουσία 2% και ένα εγκεκριμένο για το έντομο σκεύασμα. Κατευθύνεται με τη μορφή χονδρών σταγονιδίων σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στον κορμό και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, οι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπονται όσο διαρκεί η άνθιση ή κατά την παρουσία μελισσών στην ευρύτερη περιοχή.

Άμεση προστασία των όψιμων εσπεριδοειδών

Άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της μύγας Μεσογείου στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών στα Χανιά συστήνουν οι γεωπόνοι, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των συλλήψεων στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης, με ιδιαίτερα υψηλούς πληθυσμούς. Η μεσογειακή μύγα (Ceratitis capitata) είναι ένας πολύ σοβαρός εχθρός για πολλές καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Η προσβολή αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων και συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν ώριμα φρούτα. Οι θηλυκές μύγες γεννούν μέχρι και 300 αβγά κάτω από τη φλούδα των φρούτων και οι προνύμφες, που θα εκκολαφθούν, τρέφονται με τη σάρκα του φρούτου.

Όπως επισημαίνεται από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, ο κίνδυνος προσβολών στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών, και δη σε πορτοκάλια βαλέντσια, μανταρίνια και γκρέιπ φρουτ, είναι αυξημένος.

Για καλύτερα αποτελέσματα αυτή την εποχή, οι γεωπόνοι προτείνουν τις μεθόδους των δολωματικών ψεκασμών και της μαζικής παγίδευσης, γιατί δεν διαταράσσεται η δράση των ωφέλιμων εντόμων, αρπακτικών και παρασιτοειδών. Όπως εξηγούν, ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνει με χαμηλούς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, οι δολωματικοί ψεκασμοί επαναλαμβάνονται κάθε πέντε με επτά ημέρες.

Γεωργία Μπόχτη